2024.03.19, Kedd
Podcastcsatornát is indít az új bonyhádi múzeumigazgató
volgysegimuzeum.hu

Podcastcsatornát is indít az új bonyhádi múzeumigazgató

bonyhad.hu

2021.04.18. 10:00

A szemléletformálást már egészen kisgyerek korban el kell kezdeni, amihez megfelelő kommunikációs csatornákat kell választani.

Hirdetés

Dr. Farkas István Gergő, április 1-jétől vezeti a Völgységi Múzeumot. A Pécsről érkezett vezető régész és közgazdász végzettséggel is rendelkezik – derült ki a Bonyhád város oldalán olvasható hírből.

A beszélgetés során az igazgató elmondta, hogy mielőtt Bonyhádra került a baranyai megyeszékhelyen dolgozott egy régészeti kutatóközpontban. 

Az intézmény falai között sétálva arról beszélt, hogy az 1987-ben alapított múzeum mintegy 9000 tárgyat kezel, ezeknek csak egy töredéke látható kiállítva, de a fennmaradókkal is komoly munka van az állagmegóvásuk érdekében.

Erre most van idő és kapacitás, hiszen a pandémia miatt nem látogatható a Völgységi Múzeum sem.

Azt tervezik, hogy az állandóan látogatható kiállítások mellett specifikusabb, táj jellegű, időszaki bemutatókat is rendeznek majd, amibe a lakosságot is jobban bevonhatják. Például a közösségi média, a digitális tartalom- és értékközvetítés segítségével. Ez nem teljesen újkeletű, hiszen az intézmény korábbi vezetése már elindult azon az úton, amely a fiatal generáció megszólításához vezet.

Dr. Farkas István Gergő úgy látja, már az óvodás korú gyermekeknél el kell kezdeni a szemléletformálást, ami idővel beérik, és amire iskolás lesz a fiatal, nem idegenkedik a múzeumok világától.

Ehhez persze megfelelő kommunikációs csatornákat kell választani, és azokon keresztül üzenni nekik, hogy ne csak „poros tárgyak gyűjteményeként” tekintsenek az intézményre, hanem szellemi és kulturális értékek találkozásának színterére, ahol izgalmas és érdekes dolgok történnek.

Remélhetőleg ez majd arra motiválja őket, hogy felkeressék a múzeumot, vagy az internet segítségével virtuális tárlatvezetésen vegyenek részt. Az ingyenes hanganyag (podcast-csatorna) és a hónap műtárgya-sorozat elindítása is fontos építőköve lehet ennek.

Az igazgatóval készült teljes interjú a város honlapján olvasható.

Helyi hírekBonyhádVölgységi Múzeum