2020.10.26, Hétfő

Hirdetés

Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.
Illusztráció: pixabay.com

Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

telepaks.net

2020.10.12. 10:55

Ez az engedély kiemelt jelentőséggel bír az új blokkok, mint villamosenergia-termelő egységek létesítésének megkezdése kapcsán.

Hirdetés

A Paks II. Zrt. a villamos energiáról szóló törvényben foglalt kötelezettségének eleget téve benyújtotta az új blokkokra vonatkozó létesítésengedély-kérelmét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. Ez az engedély kiemelt jelentőséggel bír az új blokkok, mint villamosenergia-termelő egységek létesítésének megkezdése kapcsán - fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató a telepaks.net oldalon.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az új blokkok engedélyezési folyamata. A Paks II. Zrt. a villamos energiáról szóló törvényben (VET) foglalt kötelezettségének eleget téve 2020. október 9-én benyújtotta az új blokkokra vonatkozó létesítésengedély-kérelmét a Magyar Energetikai és Közmű szabályozási Hivatalhoz (MEKH).

A MEKH-nél kérelmezett létesítési engedély – hasonlóan az Országos Atomenergia Hivatal által kiadható, a nukleáris létesítményre vonatkozó létesítési engedélyhez – feltétele az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái megkezdésének, vázolta Mittler István.

A VET előírásai szerint kidolgozott dokumentáció azt hivatott igazolni, hogy

az erőmű meg fog felelni a vonatkozó követelményeknek, illeszkedik a környezetbe, nem befolyásolja a meglévő atomerőmű folyamatos üzemét, és hosszú távon hozzájárul a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához.

 

Több mint 450 engedéllyel rendelkezik a Paks II. projekt

Mittler István kommunikációs igazgató arról is tájékoztatott, hogy a Paks II. Zrt. szeptember 24-én beadta a létesítményi szintű fizikai védelmi engedély iránti kérelmet, röviden a fizikai védelmi tervet, is az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Ezt a létesítésiengedély-kérelem beadását követő három hónapon belül, tehát szeptember 30-ig kellett megtenni.

Jelenleg több mint 450 engedéllyel rendelkezik a Paks II. projekt, köztük kulcsfontosságú engedélyekkel. A környezetvédelmi engedélyt 2016. szeptember 29-én, a telephelyengedélyt 2017. március 30-án kapta meg a Paks II. projekt – emlékeztett Mittler István.

Hozzáfűzte: az engedélyeztetéssel párhuzamosan kivitelezési munkákat is végeznek a Paks II. projektben: rövidesen elkészül

  • a háromszintes fővállalkozói irodaház,
  • a négyszintes megrendelői irodaépület
  • és a 860 négyzetméteres konyha-étterem.

Négy másik épület megkapta az építési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól, másik hat építmény – az acél- és betonüzem létesítményei – kapcsán pedig zajlik a hatósági engedélyezési eljárás. Emellett folyamatosan további engedélykérelmek benyújtása várható a következő időszakban.

Rövidesen megkezdődik az Erőmű-beruházási Központ építése is az új blokkok telephelyén. A 300 fő befogadására alkalmas, 3553 négyzetméteres, kétszintes konténer irodaházban a Paks II. Zrt. munkatársai dolgoznak majd.

Helyi hírekPaksPaks IIPaks II. Zrt.Országos Atomenergia Hivatalvillamosenergia