2020.10.30, Péntek

Hirdetés

Bízhatunk a hazai energiaforrásokban - 20 éve alapították az Energiapolitika 2000 Társulatot
Illusztráció: pixabay.com

Bízhatunk a hazai energiaforrásokban - 20 éve alapították az Energiapolitika 2000 Társulatot

MTI

2020.09.22. 10:48

A paksi atomerőmű az elmúlt csaknem 40 évben fennakadás nélkül termelt villamos energiát.

Hirdetés

Az import sosem lehet annyira megbízható, mint egy hazai energiaforrás - hangsúlyozta Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a 20 éve alapított Energiapolitika 2000 Társulat jubileumi rendezvényén Budapesten.

A következő időszakban az áramfogyasztás növekedésére lehet számítani Magyarországon és a világban, egyebek mellett a népesség, illetve az életszínvonal növekedése miatt - jelezte.
Az államtitkár felidézte: a paksi atomerőmű az elmúlt csaknem 40 évben fennakadás nélkül termelt villamos energiát. Nem voltak ellátási válságok, vészforgatókönyvek, csak olcsó, biztos és tiszta áram - fogalmazott.

 

17 millió tonna szén-dioxid évenkénti kibocsátását előzi meg Paks-2

A megújuló energiaforrásokra kitérve Kovács Pál kiemelte: csak olyan energetikai rendszereket lehet működtetni, amelyek egyszerre szolgálják az ellátás biztonságát és a megfizethetó fogyasztói árakat.
Az államtitkár elmondta, a Paks-2 atomerőmű 17 millió tonna szén-dioxid évenkénti kibocsátását előzi majd meg.

Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke elmondta:

a 2000-ben alapított szervezet szakmai és közéleti tevékenységet végez a nemzeti elkötelezettségű, környezetbarát energiapolitika kidolgozásának segítéséért, népszerűsítéséért és védelméért, a közjó érdekében.

A jubileumi ünnepségen átadták az Energiapolitika 2000 Társulat által alapított Nemzeti Energetikáért díjat öt szakembernek, köztük Süli Jánosnak, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszternek.
A rendezvényen bemutatták Járosi Márton Szolgálat című könyvét is.

Helyi hírekPaksatomerőműPaks IIvillamosenergiaszéndioxid-kibocsátás