2024.03.19, Kedd

Dr. Vörös Géza lett a Kamara kiváló növényorvosa

Tolna Megyei Kormányhivatal

2016.11.17. 09:22

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara rendezte meg XI. Növényorvosi Napját Gödöllőn. Az ünnepség keretében dr. Vörös Géza, a Tolna Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztálya főosztályvezető-helyettese kiemelkedő szakmai munkájának elismeréséül a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvos Kamara „kiváló növényorvosa” kitüntetésben részesült.

Hirdetés

Dr. Vörös Géza 1956. június 25-én született Hódmezővásárhelyen. Felsőfokú tanulmányait a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen folytatta, ahol növényvédelmi üzemmérnöki, majd általános agrármérnöki diplomát szerzett. Gyakornoki idejét a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Főiskolai Tangazdaságban töltötte, majd 1979-ben a Csongrád Megyei Növényvédelmi és Agrokémiai Állomásra állattani szakelőadói munkakörbe került.

 

A sorkatonai szolgálat letöltése után  Szekszárdra nősült, s 1981-től a Tolna Megyei Növényvédelmi és Agrokémiai Állomáson területi és körzeti felügyelői, előrejelzői, állattani szakelőadói, biológiai laborvezetői beosztásokban dolgozott. 1992 óta az igazgatóhelyettesi teendőket is ellátta. 2007-ben igazgatói megbízást kapott, s a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, majd a Kormányhivatal keretein belül a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságot vezette 2015-ig. Az Igazgatóság a megszűnése után immár főosztályi keretek között, Növény- és Talajvédelmi Osztályként működik az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály egyik osztályaként, melyet főosztályvezető-helyettesi beosztásban irányít. Emellett még a kártevő állatokkal kapcsolatos szerengedélyezési vizsgálatokat, kutatásokat is folytatja.

Mindig üzemi körülmények között ellenőrzi technológiafejlesztési célzatú kísérleti eredményeit, amivel igyekszik segítséget nyújtani a termelők növényvédelmi gondjainak  megoldásában.

1995-ben a Növényvédelem szakfolyóirat szerkesztőbizottságába választották, ahol a növényvédelmi technológia rovat vezetője lett. Eddig 94 termesztett haszon- és dísznövény integrált növényvédelmének szervezésében és elkészítésében vett részt.

2002-ben a Veszprémi Egyetemen „multidiszciplináris agrártudományok” doktori iskolában doktori (PhD) fokozatot szerzett. Értekezése címe: „A globális felmelegedés és klímaingadozás hatása néhány rovarkártevőre, valamint leküzdésük lehetőségei”.

2012-ben a Kecskeméti Főiskola Kertészettudományi Kara címzetes főiskolai tanári címet adományozott részére.

Helyi hírekMagyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvos KamaraNövényorvosi Napkiváló növényorvos