2024.02.25, Vasárnap

A Paks II projekttársaság benyújtotta telephelyengedély-kérelmét

MTI

2016.10.28. 12:49

Az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. benyújtotta a telephelyengedély-kérelmét az eljáró hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) - tájékoztatott Aszódi Attila pénteken.

Hirdetés

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos azt is hozzátette, hogy az OAH a csütörtökön benyújtott kérelmet befogadta, az engedélyezési eljárást elindította. Az engedélyezési folyamat részét képező közmeghallgatás időpontját és helyszínét a hivatal határozza meg, erről hirdetmény formájában tájékoztatja majd a nyilvánosságot.
    

Az engedélyezési dokumentáció összeállításakor a projekttársaságnak azonosítania kellett a természeti eredetű és emberi tevékenységekből adódó valamennyi körülményt, majd a létesítendő atomerőműre vonatkozóan vizsgálni kellett azok lehetséges hatásait, amelyek figyelembe vételével, a nukleáris biztonsági szabályok betartása mellett, az új blokkok megtervezhetők, megépíthetők, majd biztonságosan üzemeltethetők lesznek. A kérelemben igazolni kellett azt is, hogy a telephely alkalmas atomerőmű létesítésére, és nincs olyan körülmény, amely kizárná a telephely alkalmasságát a létesítmény befogadására.
    

A földrajzi jellemzők vizsgálata alapján a telephely és környezetének adottságai kedvezőek az új blokkok telepítésére.
    

Aszódi Attila elmondta azt is, hogy az engedély megszerzése kétlépcsős folyamat, amelynek első lépcsőjeként a projekttársaság 2014-ben összeállította a telephely vizsgálatának és értékelésének programját, amit az OAH 2014 novemberében jóváhagyott, 2015 májusától pedig végrehajtották a vizsgálati programot.
    

A vizsgálatok során a klímaváltozás lehetséges hatásait is modellezték. A földtani program részeként összesen 11 ezer méternyi kutatófúrást végeztek, több tízmillió éves kőzeteket is elérve, a földrengés-veszélyeztetettség jellemzésére pedig 150 méter mélységben új mikroszeizmikus monitoring állomásokat létesítettek az atomerőmű telephelye körül - tájékoztatott a kormánybiztos.

 

Helyi hírekPaksi bővítésatomerőműPaks II