2024.02.24, Szombat

György Attila író és Molnár Péter szobrász kapja idén a Madách-díjat

2016.01.21. 07:44

Hirdetés

Madách Imrére emlékeznek pénteken Balassagyarmaton. A Nógrád megyei ünnepségen adják át a Madách-díjakat, idén György Attila írónak és Molnár Péter szobrászművésznek.

Az ember tragédiájának szerzője a Nógrád megyei, ma már Szlovákiához tartozó Alsósztregován született. A születésének évfordulója alkalmából rendezett Nógrád megyei ünnepségnek hagyományosan Balassagyarmat ad helyet.
Péntek délután koszorúzást tartanak a Köztársaság téri Madách-szobornál, majd Palóc falvak és városok - avagy határmente napjainkban címmel konferenciát rendeznek a Vármegyeháza dísztermében. A könyvtárban a Balassagyarmat városának Horváth Endre-díjával kitüntetett Sáros Miklós képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás.
A központi Madách-ünnepségen, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke mond köszöntőt, és adja át a Madách-díjakat. Az író, költő halálának 100. évfordulójára alapított elismeréssel minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben közreműködőket jutalmazzák.
A két idei kitüntetett György Attila József Attila-díjas író és Molnár Péter Kerényi Jenő- és Hermann Lipót-díjas szobrászművész.
A Csíkszeredában élő György Attila a Székelyföld című kulturális folyóirat alapítója és szerkesztője. Novellái, publicisztikái rendszeresen megjelennek romániai és magyarországi folyóiratokban. 
A salgótarjáni Molnár Péter Budapesten végezte szobrászati tanulmányait, mestere volt Földi Péter és Kő Pál. Az alkotómunka mellett folyamatosan tanít, jelenleg a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára. Köztéri munkái közé tartozik a felsőpetényi Mindszenty József-emléktábla, a horpácsi Mikszáth Kálmán-portré vagy Förster Kálmán egész alakos kőplasztikája Salgótarjánban.
Nógrád megye korábban Madách-díjat adományozott többek között R. Várkonyi Ágnes történésznek, Andor Csabának, a Madách Társaság elnökének, Kerényi Ferenc, Szabó András, Bene Kálmán irodalomtörténészeknek, a Mikszáth Kálmán Társaságnak, Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek, és posztumusz odaítélték a díjat Lukács Margit színművésznek is.

forrás: mti

fotó: metropol.hu

Galéria

KultúraBalassagyarmatMadách díjírószobrászművész