2024.03.19, Kedd
Korábban kezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken is
pixabay - illusztráció

Korábban kezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken is

MTI

2018.08.07. 21:30

A megszokottnál másfél-két héttel korábban kezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken is, ahol mennyiségben és minőségben az átlagosnál jobb évjáratra és magasabb felvásárlási árakra számítanak a termelők - mondta a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke kedden az MTI-nek.

Hirdetés

Bősz Adrián arról számolt be, hogy a 2400 hektáros borvidéken augusztus 3-án a kisebb területen termő Irsai Olivér szedését kezdték el. Az első vizsgálatok szerint a korai szőlőfajta mustfoka 18-19-es, a savtartalma pedig 6,5-es - tette hozzá.

A szintén korainak számító cserszegi fűszeres ültetvényeken próbaszüretet tartottak, a szőlőfajta mustfoka egyelőre alacsony, 14-15-ös, savtartalma 10,4, ezért várhatóan másfél hét múlva kezdik el a szedését. A legkorábban érő kék szőlő, az oportó szintén 14-15-ös mustfokkal rendelkezik, savtartalma 7,7, így ennek szüretével másfél-két hetet kell még várni - ismertette.

A Szekszárdon uralkodó kék szőlők szüretét szeptember előtt általában nem kezdik el.

A szakember közlése szerint idén a borvidéken a szőlő fejlődése viszonylag későn indult el, de gyors ütemben fejlődött. Bár Szekszárdon az országos átlagnál kevesebb eső esett, a csapadék eloszlása kedvezett az ültetvényeknek. A mostani melegben a szőlő fejlődése lassulni fog, de mennyiségben és minőségben egyaránt jó évjáratra számíthatnak a szekszárdi termelők. Megemlítette azt is, hogy idén mindössze 50-60 hektárnyi szőlőt károsított jégeső, szemben a tavalyi mintegy 500 hektáros jégkárral.

Becslése szerint a hektáronkénti 100-110 mázsás átlagtermés 10-12 százalékkal lehet nagyobb ott, ahol nem korlátozzák a termést. Az eddig feldolgozott szőlők alapján a lékinyerés is 10 százalékkal magasabb lehet az átlagosnál.

A borvidék elnöke elmondta: a szekszárdi gazdák az országos átlaghoz képest magasabb felvásárlási árakat igyekeznek elérni. A borvidéken legnagyobb területen, 623 hektáron termő kékfrankosnak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által előre jelzett, kilogrammonkénti 123 forintos átlagáráról azt mondta: reálisnak tűnik, de remélik, hogy a valós felvásárlási ár ennél magasabb lesz.
 

GazdaságTolna megyeborvidékSzekszárdszőlőszürethőség