2024.04.22, Hétfő

Újabb államtitkárt kap a paksi bővítés

greenfo.hu, vg.hu, mti

2017.06.06. 10:22

Aszódi Attila mellett Becskeházi Attila is államtitkárként vesz részt az atomerőmű tervezett ötös és hatos blokkjának építésében.

Hirdetés

 

A szakember a beruházásban részt vevő vállalatokkal való kapcsolattartásért felel, Aszódi a „kerítésen belüli”, vagyis szakmai kérdésekért felel, a miniszter pedig a „kerítésen kívüli” ügyekkel foglalkozik. 

Süli János,  a bővítést felügyelő tárca nélküli miniszter szerint még mindig célkitűzés a magyar–orosz kormányközi szerződésben vállalt 40 százalékos magyar beszállítói arány elérése, példaként a Ganz EEG által gyártott fűtőelem-átrakó gépeket említette.

A nagy aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezéséről még nincs döntés, a kiégett fűtőelemek esetében is csak terv az újrafeldogozás.(vg.hu)

 

Paks 2: új tendert írt ki a Roszatom

Tender írt ki 770,6 millió euró értékben a Paks II projekt keretében az erőműben az ötös és hatos blokk turbinacsarnoka alap és kiegészítő berendezéseinek gyártására és szállítására a Roszatom vállalatcsoporthoz tartozó Akcionyernoje Obscsesztvo Inzsinyiringovaja Kompanyija ASE – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség. A pályázatokat június 6-ig várják, a tender első szakaszának eredményét június 26-ig kihirdetik. A hírügynökség idézte Alekszej Lihacsovnak, a Roszatom vezérigazgatójának a Világgazdaság számára az év elején adott interjúját, amelyben Lihacsov kijelentette, hogy „minden beszerzés nyíltan és átláthatóan valósul majd meg, összhangban az Európai Unió előírásaival”.

A hírügynökségi jelentés emlékeztet rá, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Paks II projekt keretében az új reaktorblokkok megépítését, az Országos Atomenergia Hivatal pedig kiadta Paks II. környezetvédelmi telephelyengedélyét. Jelenleg az új blokkok építési munkálatai megkezdésének engedélyeztetése folyik. A felek 2014 végén írták alá az új reaktorblokkok megépítéséről szóló megállapodást az orosz VVER-1200-as technológia alapján. Oroszország a projekthez 10 milliárd euró hitelt biztosít Magyarországnak. (MTI)

 

 

GazdaságPaksi bővítésPaksatomerőműPaksi AtomerőműAszódi AttilaBecskeházi Attila