2024.04.26, Péntek

Idén nagyobb összeget fordíthat Szekszárd az egészségügyi ellátás fejlesztésére

mti

2017.03.01. 09:41

2017. február 28-án a szekszárdi közgyűlés elfogadta a város idei költségvetését, amelynek 8,46 milliárd forintos főösszegéből több mint kétmilliárd forintot terveznek beruházásokra, felújításokra.

Hirdetés

A költségvetési rendeletet, amelyben a kiadási és bevételi oldal egyensúlyban van, a tolnai megyeszékhely fideszes többségű közgyűlése 9 igen szavazattal, két nem ellenében fogadta el, ketten tartózkodtak a szavazásnál.

Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármester előterjesztésében a pénzügyi tervezetet a megújulás és a biztonság költségvetésének nevezte, utalva arra, hogy kidolgozásánál fontos szempont volt a város biztonságos működése és a nagyívű fejlesztések.

A közgyűlés előtt kiemelte: a tavalyinál nagyobb összeg áll idén a város rendelkezésére az egészségügyi ellátás fejlesztésére európai uniós és saját forrásból, bővítik a bölcsődei és óvodai ellátást, fejlesztik az iskolai közétkeztetést. "Jó úton haladunk afelé, hogy Szekszárdon minden gyerek a 21. századnak megfelelő körülményeket kapjon" - mondta.

Kitért arra is, hogy a szociális ellátásokra 2017-ben is közel 130 millió forintot fordít saját forrásból az önkormányzat, városüzemeltetésre a tavalyinál lényegesebb többet, 1,1 milliárd forintot költenek. Megemlítette, hogy idén a jó szakemberek megtartása miatt szükséges a bérek rendezése az önkormányzati intézményeknél.

A rendelet vitájában Rácz Zoltán és Mezei László (MSZP) jelezte, hogy nem támogatják a költségvetést, elsősorban a Modern Városok Program (MVP) több fejlesztésével, köztük a Szekszárd-Paks távhővezeték építésével nem értettek egyet.

Az elfogadott rendelet szerint az 5,59 milliárd forint működési bevételben 2,2 milliárd forintra nő az iparűzési adó tervezett összege. A kiadások között összesen 2,89 milliárd forintot terveztek felhalmozási célra, benne 1,337 milliárd forintot beruházásokra, 853 millió forintot felújításokra. A (MVP) projektjei közül a tavaly kezdődött, hárommilliárd forintos infrastruktúra-fejlesztés idén befejeződik, és összesen 28 hazai, valamint európai uniós projekt indul el. Utóbbiak között az egyik legjelentősebb a Baka István Általános Iskola 578 millió forintos energetikai korszerűsítése lesz 2017-ben. A Paks-Szekszárd távhővezetékről, amelyet az MVP részeként tízmilliárd forintos beruházásra becsültek, márciusban születethet döntés.

A költségvetésben az egészségügyi és szociális dolgozók bérnövekedésére 71, a kulturális intézményekben dolgozókéra 29 millió forinttal fordítanak többet, mint tavaly, és a rendelet a törvény által előírtnál magasabb összegben, 42 ezer forintban állapítja meg a köztisztviselők illetményalapját, ami nyolc százalékos emelkedést jelent.

GazdaságSzekszárdfejlesztésegészségügyönkormányzatfelújításköltségvetés 2017