2024.03.29, Péntek

Javult az üzemeltetés biztonsága a Paksi Atomerőműnél egy vizsgálat szerint

MTI

2016.10.27. 11:21

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) most zárult nemzetközi vizsgálata hozta ezt az eredményt.

Hirdetés

A NAÜ szakértői utóvizsgálat keretében azt értékelték, hogy  a 2014-ben végrehajtott úgynevezett OSART vizsgálat nyomán történt-e előrehaladás a magyar atomerőműnél.     

A közlemény szerint a vizsgálócsoport vezetője, Fuming Jiang, a NAÜ vezető nukleáris biztonsági szakembere megállapította, hogy a paksi erőműnél hatékonyan kezelték a nemzetközi szervezet OSART vizsgálata keretében 2014-ben tett javaslatokat.     

A közlemény szerint az ajánlások teljeskörű megvalósítása még folyamatban van, de egyértelműen kijelenthető, hogy a NAÜ ajánlásainak és javaslatainak felhasználásával tovább javult az üzemeltetés biztonsága.     

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója értékelése szerint "újabb nemzetközi vizsgálat igazolja, hogy a Paksi Atomerőmű működésének biztonsága kiemelkedő, a társaság munkavállalóinak biztonság iránti elkötelezettsége és kultúrája elismerésre méltó".     

A vizsgálócsoport átadta az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezetősége részére az utóvizsgálatról szóló előzetes jelentést. Az atomerőmű vezetőségének és az Országos Atomenergia Hivatalnak lehetősége van a jelentéstervezettel kapcsolatban tényszerű észrevételeket tenni, amelyeket a NAÜ megvizsgál. A végleges jelentést a NAÜ körülbelül három hónap elteltével adja át a magyar kormánynak - ismertetik a közleményben.     

Az OSART missziók célja az üzemeltetés biztonságának javítása azáltal, hogy objektíven értékeli a biztonsági teljesítményt a NAÜ biztonsági normái alapján, valamint ajánlásokat és javaslatokat tesznek a lehetséges fejlődésre. Az utóvizsgálat az OSART program alapvető része, amelyre általában a vizsgálatot követő második évben kerül sor. 

GazdaságPaksatomerőmű