2024.07.14, Vasárnap

Garay Ákos emlékkiállítások a megyében

2016.04.01. 11:11

Kiállítássorozattal emlékeznek Tolna megyében Garay Ákos (1866-1952) festő- és grafikusművészre születésének 150. évfordulója alkalmából.

 

Kiállítássorozattal emlékeznek Tolna megyében Garay Ákos (1866-1952) festő- és grafikusművészre születésének 150. évfordulója alkalmából. A lovakat, méneseket, huszárokat megörökítő alkotó műveiből album is megjelenik.

A szekszárdi vármegyeházán idén három tárlat mutatja be a Tolna megyei születésű festő munkásságát - mondta Lovas Csilla, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum főmuzeológusa csütörtökön Szekszárdon, az emlékév programjait ismertető sajtótájékoztatón.
A csökölyi meg a bugaci puszta címmel a múzeumok éjszakáján nyílik meg Garay népi életképeiből, néprajzi fotóiból rendezendő kiállítás, amely a Déri és a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből válogat. A festő - aki Hollósy Simon tanítványa volt - etnográfiai érdeklődésének köszönhetően Szlavóniában mintegy 300 üvegnegatívon dokumentálta a népi viseleteket, háztípusokat. Szekszárdon a fotók reprodukcióit mutatják be.

Szeptember 15-én a magángyűjteményekben lévő jelentős számú Garay-képből állítanak ki, november közepén pedig A ló a lelke címmel a Mezőgazdasági és a Hadtörténeti Múzeumban fellelhető, lovas témájú kompozícióit láthatja a közönség. A kiállítás címe Hollósyt idézi, aki meglátogatta Garayt a müncheni művészakadémián, és azt mondta róla Csók Istvánnak: "...beszélhetsz neki Rembrandtról vagy Bastien Lepage-ról, neki csak a pusztán jár az esze... Ennek a tejfeles szájúnak ló a lelke."


Garay Ákos a mai Szedres melletti Apátipusztán született, és ott töltötte ifjúkorát, művészi tanulmányait Pécsett, majd Budapesten, a Mintarajziskolában végezte. 1884-ben iratkozott be a müncheni akadémiára. A lovakról, huszárokról készült rajzaival, festményeivel vált ismertté, de forrásértékűek a népéletet bemutató grafikái, az első világháború frontvonalából küldött rajzai megjelentek a Borsszemjankó című lapban, amelynek karikaturistája is volt. Számos könyvet illusztrált, köztük Garay János Obsitos című művét. 1909-ben a Nemzeti Szalon gyűjteményes kiállítást rendezett műveiből, 1924-ben Szekszárdon mutatkozott be, 1927-ben elnyerte a Magyar táj- és életkép-kiállítás grafikai nagydíját.

Az emlékév programjába szülőfaluja is bekapcsolódik: Szedresen április 14-én az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával háborús grafikáiból nyílik tárlat, a reprodukciók közül néhányat közterületen is bemutatnak. Tolnán augusztusban a Thelena fesztivál keretében állítanak ki Garay-műveket.
Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója elmondta: az intézmény, ahol több mint kétszáz Garay Ákos-művet őriznek, adatbázist tervez létrehozni a festő életművéről, tekintettel arra, hogy alkotásai jelentős számban magángyűjteményekben lelhetők fel. A Garay-album megjelentetését 2017-re tervezik - tette hozzá.

mti

 

Galéria

KultúraSzekszárdTolnagaray ákosemlékkiállításszedres