2024.02.29, Csütörtök

Felvidékiek találkoznak Bonyhádon

2016.05.12. 09:23

Felvidéki településeken élő magyarok és a Felvidékről a második világháború után kitelepítettek és leszármazottaik találkoznak pünkösd hétfőn Bonyhádon, ahol koszorúzással, misével, kulturális műsorral emlékeznek a 70 éve történtekre.

Hirdetés

A találkozóra mintegy kétszáz vendéget várnak, köztük körülbelül 60-an érkeznek felvidéki falvakból: Tardoskeddről, Udvardról, Kismácsédról, Deákiból, Félből és Alsószeliből - mondta Kolozsiné Gergely Cecília, a szervező Felvidékiek Egyesületének elnöke.

 
A találkozó résztvevői a bonyhádi Szeplőtelen Fogantatás templomában tartandó mise után megkoszorúzzák a kitelepítés emlékére a Völgységi Múzeum falán elhelyezett táblát. A helyszínen Csomó Magdolna tardoskeddi tanítónő idézi fel a felvidéki magyarság kálváriáját, akit 1946-ban családjával a Szudéta-vidékre deportáltak, és csak akkor térhetett vissza szülőfalujába, amikor az ott élő magyarok jelentős részét már Magyarországra telepítették.

Az idei találkozáson a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban tardoskeddi diákok kulturális csoportjai mutatkoznak be, a felvidéki község Fehér Akác asszonykórusa pedig Ipoly menti lakodalmas népdalcsokrot énekel - ismertette a bonyhádi egyesület vezetője.

mti

Galéria

Helyi hírekBonyhádkitelepítésfelvidéktalálkozó