2024.02.23, Péntek

Ebzárlat és legeltetési tilalom a megyében

2016.03.30. 11:58

2016. április 2-16. között zajlik hazánkban a rókák tavaszi, veszettség elleni orális vakcinázása. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől 21 napig ebzárlat és legeltetési tilalom lesz.

Hirdetés

2016. április 2-16. között zajlik hazánkban a rókák tavaszi, veszettség elleni orális vakcinázása. A kampány célja, hogy a vadon élő rókák minél nagyobb arányban védetté váljanak a betegséggel szemben. A csalétkeket ezúttal is kisrepülőgépekről szórják ki az ország területének mintegy kétharmadán. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől 21 napig ebzárlat és legeltetési tilalom lesz.

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. Zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség, humán megbetegedés azonban 1994 óta nem történt hazánkban, köszönhetően többek közt annak, hogy az állategészségügyi hatóság ’92 óta rendszeresen, évente két alkalommal megszervezi a rókák vakcinázását.

A vakcinázott területeken piros színű plakátok tájékoztatják a lakosságot az immunizációs kampányról. A csalétkeket kisrepülőgépekről szórják ki – lakott területek kivételével – az ország területének mintegy kétharmadán. A repülőgép személyzete a csalik kiszórását lakott területen kívül is szünetelteti, ha a repülési útvonalon kirándulókat, mezőgazdasági munkát végző embereket látnak. 

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található az oltóanyag. A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes, azonban elfogyasztása veszettség elleni védettséget sem alakít ki ezekben a fajokban. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig ebzárlat és legeltetési tilalom lép érvénybe. 

Az ebzárlat időtartama alatt a kutyákat és macskákat elzárva, illetve a kutyákat megkötve kell tartani, úgy, hogy azok már állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. A kutyát tartási helyéről csak pórázon és szájkosárral szabad kivinni, a településről pedig kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

A több mint 600 millió forintba kerülő magyarországi program az Európai Unió támogatásával valósul meg. 2016-ban az EU 13 tagállamában zajlik veszettség mentesítési program. Az Európai Bizottság célkitűzése, hogy 2020-ra az EU valamennyi tagállamában felszámolják a betegséget. A mentesség elérésében, valamint közegészségügyi szempontból is kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának, emellett javasolt a nem kizárólag lakásban tartott (kijáró) macskák megelőző veszettség oltása is.

További információk, valamint a vakcinázással érintett települések listája – megyei bontásban – elérhető a NÉBIH honlapján:
http://portal.nebih.gov.hu/-/aprilis-elejen-kezdodik-a-vadon-elo-rokak-tavaszi-veszettseg-elleni-immunizalasi-kampanya

forrás: NÉBIH

Galéria

Aktuálisveszettségebzárlatvakcinázás