2024.04.29, Hétfő
Élő irodalom kortárs költőkkel
Fotó: szekszardagora.hu és unsplash.com

Élő irodalom kortárs költőkkel

Forrás: szekszardagora.hu

2024.04.09. 10:54

Verses, beszélgetős esttel köszöntik a Magyar Költészet Napját Szekszárdon.

Hirdetés

Szekszárdon, a Művészetek Házában április 11-én, 18 órától Élő irodalom kortárs költőkkel címmel rendeznek ünnepi esetet. A Magyar Költészet Napjának rendezvényén Kemény István, Korsós Gergő, Locker Dávid és Wirth Imre vesznek részt. Az est moderátora: Benedek Anna. Az esten elhangzanak a szerzők versei saját tolmácsolásukban. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Van helye a költészetnek az oktatásban? 

Az est címében szereplő kérdőjel nem a véletlen eredménye: egy nagyon is releváns kérdést jelöl. Hiába köntörfalazunk, zárkózunk a könyvtárak, egyetemek vagy ehhez hasonló felolvasóestek elefántcsonttornyába – egyáltalán nem magától értetődő, az eredendő versolvasók (hagyományosan is szűk) körén kívül, hogy mi is a költészet létjogosultsága a 21. században, amikor a mozgókép már régóta átvette a vezető művészeti ág szerepét, a fiatalok verbális megszólalására pedig ott áll a hazánkban is több mint egy évtizede működő slam poetry.

Ilyen kulturális környezetben mégis mi a feladata egy olyan archaikus ízű és erősen exkluzív műfajnak, mint a költészet? Hogy az ún. alapműveltség része legyen, amivel kulturális jólértesültségünket, társadalmi státuszunkat fitogtathatjuk? Hogy száraz tananyag legyen – mint ahogy sokak számára most is az –, amit egyszer kell bebiflázni, majd hagyni, hogy míg az érettségi ajándékként kapott Arany-összes szürkévé porosodik a könyvespolcunk mélyén, az egykori magyarórák emléke életrajzi adatokká, homályosan felderengő verssorokká halványuljon?

A mi válaszunk nem; illetve: nem egészen. Hiszen az est fellépői – generációtól függetlenül – egyetértenek abban, hogy az irodalomnak igenis van helye a közoktatásban. Mert csak az irodalmon keresztül tudunk megtanulni jó magyarok, jó európaiak és elsősorban jó emberek lenni - olvasható a program ajánlójában a szekszardagora.hu oldalon.

AktuálisSzekszárdA magyar költészet napjaMűvészetek Háza