2024.02.23, Péntek
Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken
Illusztráció/pixabay.com

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

MTI

2021.10.22. 10:55

A nyári hőség és a kevés csapadék befolyásolta a termés mennyiségét.

Hirdetés

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. Az MTI-nek nyilatkozó borászok közül Bősz Adrián, a borvidék elnöke ismertette,

az eddigi hegyközségi adatok szerint a szekszárdi területeken hektáronként 68-70 mázsa, a bátaszéki hegyközség ültetvényein 91 mázsa szőlő termett, a borvidék hektáronkénti 78-79 mázsás termése így átlagosnak mondható.

A későn indult szüret kezdetén úgy tűnt, hogy az aszály miatt kényszerérett lesz a szőlő, de a laboratóriumi adatok ezt nem igazolták - tette hozzá.

 A termést magas mustfok, sav-cukor egyensúly, jó színanyagok jellemzik. Jellemzően 21-23-as, egyes területeken 24-25-ös mustfokkal szüretelték a szőlőt, utóbbi nagytestű borok készítésére is alkalmas

- jegyezte meg.

Mészáros Pál, a mintegy 200 hektárról származó szőlőt feldolgozó Mészáros Borház Kft. tulajdonosa elmondta:

A jó termőhelyeken érződött a szárazság hatása, a késői szüretelésű fajtáknál - cabernet, merlot - kisebbek a bogyók, alacsonyabb a lékinyerés aránya.

Ferenc Vilmos, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke mintegy 20 százalékkal kevesebb termésről számolt be. Módos Ernő, a 40 hektáron termő szőlőt feldolgozó Ferger-Módos Borászat borásza elmondta, a kisebb termésmennyiségben szerepet játszott, hogy már a virágzáskor sem volt optimális időjárás, és nyáron több héten keresztül a napi átlaghőmérséklet meghaladta 27 Celsius fokot, amikor a szőlő nem fejlődött, hanem védekezett a hőség ellen.

A szárazság miatt a szőlő savtartalma szélsőségessé vált, egyes esetekben koncentrálódott, a kései fajtáknál pedig alacsonyabb lett. A 2021-es magas alkoholtartalmú, beltartalmi értékben gazdag, de kisebb mennyiségű évjárat.

    Ismertetése szerint a szekszárdi borvidéken, 2500 hektáron évente csaknem 200 ezer mázsa szőlő terem, amelynek 50-60 százalékát dolgozzák fel a borvidéken, a többit más területek feldolgozói vásárolják meg.

AktuálisSzekszárdborvidékszőlőtermés