2023.03.28, Kedd

Szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszert fejlesztett ki a szekszárdi Bodri Pincészet Borászati Kft.

MTI

2021.08.30. 14:48

Az összetett agrár-innovációval a gazdálkodók jóval célirányosabb védekezési programot valósíthatnak meg és kizárólag indokolt esetben kell növényvédelmi beavatkozás mellett dönteniük.

Hirdetés

A korábbiaknál jóval célirányosabb növényvédekezés valósulhat meg a szekszárdi Bodri Pincészet Borászati Kft. (Bodri Kft.) által 343 millió forintból kifejlesztett szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszernek köszönhetően - adta ki közleménybe a társaság.

A Bodri Kft. közleménye szerint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem 210 millió forintos támogatása és hitel segítségével megvalósított fejlesztés során egy olyan informatikai rendszert dolgoztak ki, amely figyelembe veszi a tényleges fertőzési nyomást és konkrét védekezési javaslatokat tesz.

 A rendszer a szőlőt érintő fertőzések időjárási feltételeinek az eddigieknél pontosabb meghatározását teszi lehetővé olyan szimulációs műszerek segítségével, amelyek a tényleges fertőzési helyzeteket fürtön és levélen egyaránt a valósághoz hűen érzékelik.

 

Döntéstámogató rendszer segít az adatok feldolgozásában 

A közlés szerint az érzékelőktől érkező adatok fogadása és feldolgozása a projekt során kifejlesztett döntéstámogató rendszer segítségével, egy weboldalon keresztül érhető el. A fejlesztés lehetőséget biztosít a rendszer üzemeltetőjének és a szaktanácsadónak arra is, hogy a szabadföldi megfigyelések során rögzített adatokat felvigye, valamint módosításokat végezzen és ezáltal növelje az előrejelzés pontosságát.

A közlemény szerint az összetett agrár-innovációval a gazdálkodók jóval célirányosabb védekezési programot valósíthatnak meg és kizárólag indokolt esetben kell növényvédelmi beavatkozás mellett dönteniük. Ezzel, írták, csökken a termés és a környezet terhelése, egyúttal növekszik a kémiai növényvédelem hatékonysága.

Aktuálisszőlőtermésélelmiszeripari fejlesztéseszközfejlesztésinnovációSzekszárdBodri Pincészet Kft.