2024.04.20, Szombat
Átadták a Paks-Dunakömlőd kerékpárutat
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Átadták a Paks-Dunakömlőd kerékpárutat

telepaks.net

2019.11.22. 21:05

Ünnepélyes keretek között átadták a Paks és Dunakömlőd között megépült kerékpárutat, amelynek megvalósulása a környezetbarát közlekedés kialakítását célzó önkormányzati program jelentős mérföldköve.

Hirdetés

Az eseményen Szabó Péter, Paks polgármestere azt mondta, hogy a beruházással hozzá tudunk járulni a környezet megóvásához, a klímavédelmi célok teljesítéséhez. A polgármester arról is beszélt, hogy az új út nemcsak a Paks és Dunakömlőd közötti biztonságos kerékpáros közlekedést biztosítja, hanem a szabadidős célú kerékpározást is szolgálhatja. Süli János tárca nélküli miniszter szavai szerint sikeresen fejeződött be a projekt, korszerű, biztonságos kerékpárút épült, amit a dunakömlődiek, illetve az országos hálózatba majd később bekapcsolva, mindenki tud használni.

Paks Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert bruttó 540 millió forint vissza nem térítendő támogatást a 2570 méter hosszú szakasz megépítésére. A kivitelezés összköltsége bruttó 663 millió forint volt, a különbözetet az önkormányzat saját forrásból biztosította. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Ahogy azt korábban megírtuk, idén január 16-án írták alá az önkormányzat és az építő cégek képviselői a kerékpárút kivitelezéséről szóló szerződést, és megkezdték a munkaterület átadását. A kivitelezők a Soltút Útépítő, Fenntartó és Kereskedelmi Kft., valamint a Real-Rent Kft. (közös ajánlattevők) voltak. A beruházásban 2570 méter hosszú (a kompkikötőtől a dunakömlődi halászcsárdáig), 2,40 méter széles hasznos útfelületű, kétirányú közlekedést biztosító kerékpárút és kapcsolódó létesítményei épültek meg. A kerékpárutat a vasúti töltés Duna felőli árvízvédelmi területen építették meg, egyebek mellett komoly talajmunkálatokat kellett végezni, azaz töltést építeni, szélesíteni, magát az utat megépíteni, valamint labirintkorlátos gyalogos vasúti átjárókat, és a dunakömlődi halászcsárda után átjárót a 6-os úton való átkeléshez.

 

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

 

AktuálisTolna megyePaksDunakömlődTOP