2024.04.23, Kedd
3D íjász vb-t rendeznek Szekszárdon
paksihirnok.hu - illusztráció

3D íjász vb-t rendeznek Szekszárdon

szekszard.hu

2019.07.28. 22:06

Húsz-huszönöt ország mintegy hatszáz versenyzője vehet részt a 2020 augusztusában Szekszárdon rendezendő, az IFAA égisze alatt zajló 3D íjász világbajnokságon. Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere, és Vánky Sebastian, a Magyar Íjászszövetség elnöke aláírta az együttműködési megállapodást.

Hirdetés

Idén augusztusban a megyeszékhely lesz a házigazdája a Megyei Jogú Városok Sporttalálkozójának. Ez remek lehetőséget teremt arra, hogy Szekszárd felkészüljön a vb-re – mondta Ács Rezső. Hozzátette: Sötétvölgy kiváló helyszíne lesz a világeseménynek, ami biztató a rendezés szempontjából. A megméretés komoly kihívás elé állítja a várost – a segítőkkel együtt körülbelül ezer résztvevő érkezik a tolnai megyeszékhelyre –, de mint minden más eseménynek, úgy a vb-nek is profi házigazdája szeretne lenni a város. A polgármester kiemelte, városmarketing szempontjából is komoly referencia egy ilyen volumenű nemzetközi viadal lebonyolítása. Szekszárd pénzzel és természetben is támogatja a vb rendezését.

A vb nyílt verseny, azaz nincs kvalifikáció – tette hozzá Vánky Sebastian, a MÍSZ elnöke. Ebben a szakágban nehézséget jelent, hogy az íjászok méretlen távról lőnek különböző vadon élő állatokat formázó célpontokra az erdőben. Az első három napon öt, természetes helyszíneken felállított pályákon a selejtezőket rendezik, majd a korosztályok, nemek, íjkategóriák legjobb hat versenyzője a városi sportcsarnok mellett a döntőben méri össze ügyességét, pszichés felkészültségét. Az ő küzdelmüket a közönség is figyelemmel kísérheti majd. Az elnök megjegyezte, a szövetség egyre több versenyt rendez a szakágakban, hogy a magyar versenyzők minél több viadalon tudjanak rajthoz állni. Talán ennek is köszönhető, hogy a magyarokat mindhárom nemzetközi szervezet magasan jegyzi. A mezőnyben 300 hazai íjász részvételére számítanak, mellettük azonban az olasz, holland és francia lövőkkel – utóbbi országban 74 ezer versenyengedélyt adtak ki, nálunk ez a szám kétezer – is számolni kell.

Alexandra Manea, a Tolna Tájak ÍE elnöke kitért arra, a két helyi egyesület pozitívan áll az eseményhez, több szekszárdi versenyzőnek szurkolhatnak majd a nézők. 

Aktuális3D íjász vbSzekszárdTolna megyeIFAA