2024.05.28, Kedd
Negyven önkéntes tett katonai esküt Szekszárdon
Ács Rezső - Facebook

Negyven önkéntes tett katonai esküt Szekszárdon

Tolna Megyei Kormányhivatal

2019.04.01. 18:00

Negyven Tolna megyei önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett ünnepélyes esküt Szekszárd főterén, március 28-án, csütörtökön. Hasonló eseményre utoljára harminc évvel ezelőtt került sor a megyeszékhelyen.

A 2017-ben bevezetett önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma azoknak az állampolgároknak nyújt kiváló lehetőséget, akik a mindennapi civil életük, munkahelyük, tanulmányaik mellett lakóhelyükön vállalják a haza szolgálatát. Szekszárdon március végén az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóaljában szolgálatot teljesítő negyven Tolna megyei tartalékos katona tette le ünnepélyes esküjét. Az esemény fontosságát jelzi, hogy katonai eskütételre utoljára 30 évvel ezelőtt került sor a városban.

A tartalékos katonákat Baráth István dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) parancsnoka köszöntötte. A tábornok a mostani önkéntes tartalékos rendszert az 1848-ban megalakult honvédséggel, s annak sokáig tartó sikersorozatával állította párhuzamba. „A honvédség akkor is az önkéntesekből kezdett toborozni, s ez az elszánt sereg, amely hazájához hű és lojális volt, a túlerőben lévő osztrák seregek felett is győzedelmeskedett” – mondta az MH HFKP parancsnoka.

Baráth tábornok kiemelte: bár sokan úgy vélték, hazánk 20 évvel ezelőtti NATO-csatlakozásával értelmét vesztette egy erős honvédség kiépítése, napjainkra bebizonyosodott, hogy óriási szükség van rá. Mint mondta, az erős Magyar Honvédség elképzelhetetlen az önkéntes tartalékosok nélkül.

Horváth Kálmán elmondta: a kormány a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik alappilléreként tekint az önkéntes tartalékos rendszerre, így a mostani eskütétel különleges pillanatnak számít. „Büszkék vagyunk arra, hogy elsőként jelentkeztek Tolna megyében területvédelmi tartalékosnak, vállalva a haza és az otthon szolgálatát. Kérjük, szolgálják nemzetünket, állítsanak példát polgártársaik elé, buzdítva őket tartalékos szolgálat vállalására!” – mondta a megyei védelmi bizottság elnöke.

Az eseményen az ezred katonái mellett felsorakoztak a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskola és Kollégium „Kadét” honvédelmi szakképzés tanulói is. Az iskola élő és mindennapi kapcsolatot ápol a Tolna megyei zászlóalj katonáival, hiszen a honvédség aktív és tartalékos katonái részt vesznek a kadétképzés programjában.
Az eskütételen Horváth Kálmán kormánymegbízott, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság elnöke a tartalékosok szolgálatvállalását megköszönve zászlószalagot kötött az ezred csapatzászlajára. A szalagot az ezred jelmondata díszíti: „Csak még egyszer előre!”

AktuálisTolna megyeSzekszárdönkéntesSzekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskola és Kollégiumkadétkatonai eskü