2024.04.25, Csütörtök
Modernizált épületben tanulhatnak a dombóvári középiskolások
dombovar.hu

Modernizált épületben tanulhatnak a dombóvári középiskolások

dombovar.hu

2019.02.19. 20:00

Ünnepélyes keretek között február 13-án átadták az Illyés Gyula Gimnázium közel 200 millió forintból energetikailag korszerűsített ingatlanát.

Hirdetés

2018 júliusában kezdődtek azok a munkálatok középiskola helyi védelem alatt álló, műemlékjellegű, önkormányzati tulajdonú épületében, melyek során a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljáráson nyertes Topa és Társa Építőipari Kft. szakemberei elvégezték a homlokzat hőszigetelő vakolását, a fából készült külső nyílászárók felújítását, a belső ablakszárnyak műanyagra cserélését és azok hőszigetelő üvegezését, a teljes padlásfödém szigetelését, a tetőre napelemek felszerelését, a radiátorok cseréjét, a világítás korszerűsítését, valamint akadály-mentesítését.
A nyári szünet ideje nem volt elég a tamási székhelyű cégnek ahhoz, hogy a felújítást teljes körűen megvalósítsa, így a beruházás ősztől a tanítással párhuzamosan folyt tovább.
- Az idén 90 éves ingatlan már a kezdetektől fogva a kor legmodernebb körülményeit biztosította használóinak mind az oktatás, mind a komfort szempontjából - emelte ki avatóbeszédében Szabó Loránd, a város polgármestere. - 1928-ban Alpár Ignác vezetésével helyi iparosok közreműködésével kezdődött az építkezés és ma szinte hihetetlen, hogy egy esztendő elteltével a településnek ma is díszére váló, pompás, minden igényt kielégítő ingatlanba költözhetett a pedagóguskar és a tanulóifjúság. A kivitelezők kiváló munkáját jelzi az, hogy azóta csak a tetőzetet, a fűtési- és csatornarendszert kellett teljes egészében felújítani.
- A közel 200 millió forintból elvégzett energetikai korszerűsítéssel egy régi álom vált valóra - fogalmazott köszöntőjében Szenyéri Zoltán, az Illyés Gyula Gimnázium igazgatója. - Köszönetem fejezem ki azok felé, akik kezdeményezték, lebonyolították és megvalósították a beruházást. Ez csak az első lépés. Még kellene belső renoválás, tető- és egyéb felújítás annak érdekében, hogy az épület energetikailag a modernizálást követően még a jelenleginél is hatékonyabban és olcsóbban legyen működtethető.
A város önkormányzata és a Dombó-Land Kft, közös konzorciuma sikeresen szerepelt egy olyan TOP-os pályázaton, ami 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a középiskola ingatlanának energetikai korszerűsítésre. A főként az Európai Uniótól származó pénz mellé még mintegy 15 millió forintot adott saját forrásaiból a település képviselő-testülete, az Illyés Gyula Gimnáziumot fenntartó Tamási Tankerületi Központ pedig további önerővel járult hozzá a beruházás megvalósításához.
Az ünnepségen az oktatási intézmény három diákja - Csapó Zétény, Bíró Dávid és Kalocsa Lilla - adott zenés-énekes-verses műsort.

AktuálisépületfelújításTolna megyeDombóvárIllyés Gyula Gimnáziumműemlék