2024.03.28, Csütörtök
A következő hideg napokon sem kell senkinek az utcán éjszakáznia
Pixabay - illusztráció

A következő hideg napokon sem kell senkinek az utcán éjszakáznia

EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

2018.02.20. 14:16

A havazásra és a várható lehűlésekre tekintettel, ismét felhívjuk a figyelmet, hogy senkinek sem kell az utcán tölteni az éjszakákat, van bőven hely a hajléktalanellátó rendszerben.

Hirdetés

Az időjárás előrejelzések szerint február utolsó napjaiban különösen hideg idő várható, napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjjel több helyen mínusz 10 fok is lehet.  A hajléktalanellátó rendszer felkészült a segítségnyújtásra, az országban, a téli időszakban összesen 11 100 férőhelyen várják a hajléktalanokat. A férőhely-kihasználtság a legfrissebb adatok szerint idén eddig országosan 84, a fővárosban pedig 83 százalékos volt.

A téli időszakra felkészülés egyik elemeként a kormány bővítette a kapacitásokat, országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát további 1500-al növeljük. A krízisidőszak többletköltségeire 360 millió forintot biztosít a kormány, ezen felül az extrém hideg miatt az esetleg megnövekedő költségek esetére 50 millió forintot különítettek el, valamint 62 millió forintot biztosítunk a téli időszakban a megnövekedett terhelés mellett dolgozó diszpécserközpontok támogatására is.

Extrém hideg esetén az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kiadja a „vörös kódot”, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalan embereknek, akik nem tudnak más módón segítséget kapni. Novemberben már tesztelték a „vörös kód” bevezetését, amely beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

A kormány a szociális tüzelőanyag program keretét 3 milliárd forintról 4 milliárdra növelte. Ebből a mostani télen 2255 kistelepülésen biztosítunk ingyenes tüzelőanyagot (tűzifát, szenet), amelyet az önkormányzatok már kiosztottak  a rászorulók részére.

Már ezer faluban működik falugondnoki és ötszáz tanyasi területen tanyagondnoki szolgálat, amelyeknek a téli időszakban szintén nagy szerepe van főleg az egyedül élő idősek gondozásában, a kihűlések megelőzésében. Több mint félmillió embert segít a falugondnoki szolgálat.

Aktuálishavazáslehűléshajléktalanellátófagypont