2024.04.16, Kedd
Tűzvizsgálói konferenciát tartott a Tolna Megyei Katasztrófavédelem és a rendőrség

Tűzvizsgálói konferenciát tartott a Tolna Megyei Katasztrófavédelem és a rendőrség

tolna.katasztrofavedelem.hu

2018.11.17. 23:00

A bűncselekmény gyanújának felmerülése és a súlyos-életveszélyes sérülés vagy haláleset következtében lefolytatott tűzvizsgálati eljárások tapasztalatai az elmúlt évek tükrében címmel szervezett regionális konferenciát a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan november 14-én a Babits Mihály Művelődési Központban.

Hirdetés

A rendezvényt dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató nyitotta meg, aki elmondta, hogy a konferenciának több célja van. Egyrészt kiemelkedő szerepe van a katasztrófavédelem és a rendőrség együttműködésének a tűzvizsgálati eljárások során, másrészt a jövőre való tekintettel fontos feldolgozni a közelmúltban végzett tűzvizsgálati eljárások tapasztalatait. A rendezvényre meghívót kaptak azok az iskolák is, ahol rendészeti tanulmányokat folytató diákok tanulnak.

A tűzvizsgálatok jogszabályi hátteréről Sághy-Takács Krisztián tű. százados, a megyei hatósági osztály kiemelt főelőadója beszélt.

Szabó Attila tű. alezredes, a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet vezetője az intézet működéséről tájékoztatott, és ismertette a leggyakrabban végzett, különös tekintettel a gázkromatográfiás tömegspektrométerrel végezhető vizsgálatok típusait.

A tűzvizsgálati eljárások során vett anyagmintákból az égésgyorsító anyagok kimutatásának kérdésköréről, folyamatáról és problematikájáról Karádiné Bús Mária tű. százados, igazságügyi szakértő beszélt, aki kitért a Tolna megyében az utóbbi két év során vett és az intézet részére megküldött minták elemzésének eredményességéről.

Engárd Attila r. alezredes a rendőrség által lefolytatandó szemlék szempontjából beszélt a helyszín érintetlenségének fontosságáról, míg Novák László r. őrnagy a rendőrség által a tűzesetek helyszínén lefolytatott szemlék nehézségeit ismertette a résztvevőkkel.

Árvai Imre tű. alezredes az alkohol lepárlással kapcsolatban keletkezett tűzeseteket mutatta be, Máté János tű. százados pedig az elmúlt két év során megyénkben keletkezett gépjárműtüzek tanulságait ismertette a konferencia résztvevőivel.

A konferenciát dr. Balázs Gábor zárta, akinek záró szavaiból kiderült, hogy az elmúlt két év során évente 400-500 tűzeset történt, melyek mintegy tizenöt százalékában végeztek helyszíni szemlét és tűzvizsgálati eljárást az igazgatóság tűzvizsgálattal foglalkozó szakemberei. Ezek mintegy nyolcvan százalékában merült fel a bűncselekmény, vagyis a szándékos tűzokozás gyanúja. 2018-ban eddig 21 helyszíni szemle lefolytatására került sor, melyből tizenhat tűzvizsgálati eljárás indult. A tizenhat eljárásból tizenhármat lezártak, ezek nyolcvan százalékában megállapították a tűz keletkezésének okát. Az igazgató kiemelte, hogy ebben nagy szerepe volt a rendőrségnek is, hiszen a közös konferenciák, megbeszélések során rengeteget tanultunk egymás vizsgálati, eljárási módszereiről.

AktuálisTolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtűzvizsgálói konferencia