2024.03.28, Csütörtök

Fehér Bot Nemzetközi Napja - centenáriumi ünnepség Szekszárdon

tolnamegye.hu

2018.10.20. 09:30

Dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző is köszöntőt mondott a Fehér Bot Nemzetközi Napja alkalmából megtartott szekszárdi eseményen.

Hirdetés

A Tolna Megyei Önkormányzat a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének meghívására képviseltette magát a centenáriumi ünnepségen. Az evangélikus templomban összegyűltek előtt kijelentette: a megye elszántan dolgozik minden közösségért, és a jövőben is nyitottan fordul az ügyeik felé.

A főjegyző elsőképp Fehérvári Tamás megyei közgyűlési elnök jókívánságait tolmácsolta, majd rávilágított: „A gyengénlátókról, vak emberekről legtöbbször csak egy fehér bot jut eszünkbe. Bele sem gondolunk abba, mennyi kihívás éri őket nap, mint nap, mennyire más a világ, amelyet ők érzékelnek, s mégis mennyire erősek, életrevalók.”

 

tolnamegye.hu

 

Dr. Gábor Ferenc elmondta: a megyei önkormányzat a civileknek sok esetben közvetlenül is tud segíteni, ám inkább közvetett módon, más területeken keresztül járul hozzá boldogulásukhoz.

Úgy fogalmazott: „az a missziónk, hogy az általunk látott valóság, és a vakok, gyengénlátók által érzékelt világ között számos hidat építsünk. Ezért is korszerűsítünk egyre több helyen úgy, hogy az mindenki számára akadálymentes, biztonságos és komfortos legyen. Ezért is fordítunk kiemelt figyelmet a közösségfejlesztésre, hogy az itt élő emberek felelősséget vállaljanak egymás iránt. Ezért óvjuk az értékeket, hogy Tolna megye minden itt élő számára ismerős, jellegzetes és otthonos legyen. Olyan hely, ahol mindenki boldog és boldogul.”

A rendezvényen felszólalóktól megtudhattuk, hogy megyénkben 1800 vak ember él, egynegyedük munkaképes és közülük is 180-an dolgoznak.

Kovács Lászlóné, a megyei szervezet elnöke elmondta, az egyesület számos képzéssel, tanácsadással, programok szervezésével segíti sorstársaik mindennapjait. Sok száz óra szemléletformáló érzékenyítő programot bonyolítottak már le és úgy látják, a mai fiatalok befogadóak a probléma tekintetében.

A magyar vakok egyesülete száz évvel ezelőtt alakult meg és ma is rendkívül erős, hatékonyan működő szervezetként igyekszik támogatni a rászorulókat. A Fehér bot napjához kapcsolódóan két hetes rendezvénysorozat hívta fel a figyelmet a megye több településén a látássérültek problémáira.

Dr. Vastag Oszkár szemész főorvos a megyei szervezet életét mutatta be, majd sor került a Dr. Thész László díj átadására is. Az idei évben a Szent Erzsébet Caritas Alapítvány elnöke, Kovács Jánosné vehette át a díjat. Gratulálunk neki ezúton is!

AktuálisTolna megyeSzekszárdcentenárium vakok és gyengénlátókFehér Bot Nemzetközi Napja