2024.04.25, Csütörtök
145 éves Szekszárd tűzvédelme
kormanyhivatal.hu - illusztráció

145 éves Szekszárd tűzvédelme

Tolna Megyei Tűzoltószövetség Facebook, TMKI

2018.10.21. 05:00

Szekszárd szervezett tűzvédelmének 145 éves évfordulója alkalmából tartott ma ünnepséget a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Szekszárd Megyei Jogú Város.

Hirdetés

Hangos szirénaszó verte fel Szekszárd nyugalmát csütörtök délelőtt, a rendezvény ugyanis a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a működési területén működő önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltójárműveinek felvonulásával vette kezdetét. Útjuk a Prométheusz parkban ért véget, ahol a délelőtt folyamán bárki megtekinthette és kipróbálhatta azokat.
A rendezvénynek a Művészetek Háza adott méltó otthont, ahol Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a tűzoltói hivatást méltatta ünnepi beszéde során, valamint köszönetét fejezte ki a közel másfél évszázaddal ezelőtti megalakítás óta eltelt időkben végzett munkáért, melynek köszönhetően a megyeszékhely, a környező települések, és természetesen a megye lakói is biztonsággal hajthatják álomra fejüket, hiszen biztosak lehetnek abban, hogy a tűzoltók esküjüknek eleget téve mindig a bajba jutottak segítségére sietnek.
Velencei István nyugállományú tű. ezredes a tűzoltóság szervezetének megalakulásához vezető eseményekről, az elmúlt 145 év történetéről, a jelentősebb tűzoltói beavatkozásokról emlékezett meg ünnepi beszédében. Az egykori parancsnok felidézte dr. Boda Vilmos emlékét, aki 145 évvel ezelőtt az országban ötödikként megalakította a tűzoltóság elődjét, a Szegzárdi Önkéntes Tornász- és Tűzoltó Egyesületet, és emellett rengeteget tett a megyeszékhely felemelkedéséért is.
A csapatzászlóra Ács Rezső és dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei igazgató kötött zászlószalagot az évforduló alkalmából. A csapatzászló értékeket fejez ki és egyben szimbolizál is. A hazához, a nemzethez, a közbiztonság ügyéhez, az adott szervezethez való tartozás, az esküben vállalt kötelezettségek teljesítésének, az önfeláldozó szolgálatnak és helytállásnak, a hősiességnek, és a dicsőségnek is a jelképe.
Az ünnepség fényét a Katasztrófavédelem Központi Zenekara kvintettjének előadása, valamint Mészáros Roland, az Ady Endre Szakképző Iskola 13. évfolyamos diákjának éneke emelte.
A jeles évforduló alkalmából a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Szekszárd városa rajzpályázatot hirdetett óvodások és általános iskolások részére, melynek során arra voltak kíváncsiak, hogy a gyermekek miként látják a tűzoltók munkáját és a tűzoltói hivatást. A háromtagú zsűrinek ezúttal sem volt egyszerű dolga a több mint száz beérkezett alkotás közül kiválasztani a legjobbakat. Az első helyezetteknek járó elismerést Kiefaber Gábor tű. alezredes és Ács Rezső adták át. Az óvodások között a szekszárdi 1. számú Óvoda Kindergarten - Virág csoportjának *Erdőtűz* című alkotását díjazták. Az alsósok között Baranya Liliána „A házunk megmentése” címet viselő rajzát választotta legjobbnak a zsűri, aki fiatal kora ellenére már a saját bőrén tapasztalhatott meg egy tűzoltói beavatkozást, amikor házukban néhány évvel ezelőtt tűz ütött ki. A felsősök közül Sipter Gergő Benedek *Őrangyalunk* című alkotása bizonyult a legjobbnak.
Az ünnepség elismerések és köszönő oklevelek átadásának is alkalmat adott.(Az elismerésben részesültek névsora IDE kattintva érhető el.)
Kiefaber Gábor tű. alezredes, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője nyugállományba vonult bajtársait méltatta beszédében, és a kerek évfordulót ünneplők is köszöntötte.
A délután folyamán a Mikes utcai Dr. Boda Vilmos Tűzoltó Emlékhelyen található emléktábla koszorúzására is sor került.
Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2018. október 20-án 9:00 és 14:00 óra között nyitott szertárkapuval vár minden kedves érdeklődőt a Szekszárd, Mikes utca 16-22. szám alatt található laktanyában! A látogatók ezen a napon megtekinthetik a tűzoltók járműveit, szakfelszereléseit, a tűzoltólaktanyát, valamint a laktanyán belül található Dr. Boda Vilmos Tűzoltó Emlékhelyet. A látogatáshoz nem szükséges előzetes regisztráció.

AktuálisTolna megyeSzekszárdtűzvédelemSzekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség