2024.04.25, Csütörtök

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék az újszülött számára

dombovar.hu

2018.08.06. 21:00

A helyi Védőnői Szolgálat több éves hagyományaihoz híven idén is augusztus 1-jén várta a várandós nőket és a nemrégiben újszülöttjüknek életet adó anyákat a Német Közösségi Házba az Anyatejes Táplálás Világnapja alkalmából rendezett programra.

Hirdetés

Először 1992-ben tartották meg augusztus első napján a Szoptatás Napját, amit aztán egy évvel később az Egészségügyi Világszervezet - a WHO - az Anyatejes Táplálás Világnapjává nyilvánított. Ekkor csatlakozott a kezdeményezéshez a Magyar Védőnők Egyesülete és hívja fel azóta különböző rendezvényeivel a csecsemők egészséges táplálásának fontosságára a közvélemény figyelmét. Időközben az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja - az UNICEF - is az akció mellé állt.
Idén közel negyvenen fogadták el a városban nyolc területi védőnői körzettel működő Védőnői Szolgálat munkatársainak invitálását a Német Közösségi Házban augusztus 1-jén rendezett programra.
Hartung Vilmosné védőnő elmondta, hogy az az ideális, ha az újszülött életének első félévben kizárólag anyatejet fogyaszt, mert az a legtökéletesebb, a legkönnyebben emészthető táplálék a számára, benne ugyanis a legideálisabb arányban vannak meg a baba fejlődéséhez szükséges különböző alkotóelemek, A szoptatás megfelelő hozzátáplálás mellett akár a kisgyermek két esztendős koráig, vagy még azon túl is folytatható. Bizonyított tény, hogy optimális szoptatással akár a felére csökkenthető az olyan gyakori gyermekkori betegségek kockázata, mint a hasmenés, vagy a különböző légúti fertőzések. Az anyatej emellett megvédheti a csecsemőt az asztmától, a bölcsőhaláltól, vagy a középfülgyulladástól és csökkentheti a túlsúly, valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét, kedvezően hat az agyfejlődésre és szellemi képességekre is pozitív hatással van. A szoptatás ráadásul a kismamák egészségét is megvédi, ugyanis az csökkenti a szívproblémák, a diabétesz, illetve a petefészek- és a mellrák kialakulásának esélyét, közvetlenül a vajúdás után pedig elősegíti a méh összehúzódását és csillapítja a szülés utáni vérzést.
Azért kell folyamatosan napirenden tartani a témát, mert a WHO és az UNICEF felmérései szerint évente több mint 820.000 öt év alatti kisgyermek és 20.000 kismama halálában játszik szerepet az anyatejes táplálás elmaradása, vagy a nem megfelelő szoptatás.
A rendezvény Dombóvár Város Önkormányzata szervezésében az EFOP-1.5.3-16-2017-0063 azonosító számú projekt keretében valósult meg.

AktuálisTolna megyeújszülöttDombóváranyatejAnyatejes Táplálás Világnapja