2024.04.16, Kedd

Tolnaikum lett a paksi atomenergetikai szaktudás

telepaks.net

2018.06.27. 17:30

Kiemelt megyei érték, Tolnaikum lett a paksi atomenergetikai szaktudás. A Tolna Megyei Értéktár Bizottság döntését a Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napján, Bogyiszlón jelentették be, s adták át az ezt igazoló okleveleket. Ugyanitt a paksi csapat megnyerte a Megyejáró hétpróbát.

Hirdetés

Tizennégyre emelkedett a Tolnaikumok száma, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság négy újabb újabbal egészítette ki a megye kiemelt értékeinek sorát. Tolnaikummá minősítették, a bátai Szent Vér kegyhelyet, a sióagárdi hímzést és népviseletet, valamint a Hímzésmúzeumot, Lázár Ervin írói munkásságát, valamint a paksi atomenergetikai szaktudást.

A testületet vezető dr. Say István, a Tolna Megyei Általános Művelődési Központ címzetes igazgatója azt mondta, nyolc kategóriában minősítenek értékeket, köztük az ipari eljárásokat. – Úgy vélem, a bizottsággal egyetemben, hogy Tolna megye sok más értékéhez hasonlóan kiemelten büszke lehet arra, hogy ez a szaktudás ide, ehhez a megyéhez kötődik. Ez nemzetközi hírű, komoly tudósokat adott már a magyar tudománynak és bízvást a közel jövőben csak tovább fog gyarapodni – indokolta az elnök.

Dr. Say István azt mondta, öt éve működik a Tolna Megyei Értéktár Bizottság. A települési értéktár bizottságok – 61 ilyen van – több száz értéket vettek nyilvántartásba, amelyek közül 401-t megyei értékké minősítettek. Miután ez igen magas szám, a megyei grémium úgy döntött, hogy a legkiemelkedőbbeket a Hungarikumok mintájára Tolnaikumként nevesíti. Ez már harmadízben történt meg idén. A paksi atomenergetikához hasonlóan ipari kategóriában Tolnaicum a Bonyhádi Zománcáru, de ebbe a körbe sorolták a gyönki evangélikus templomot és a györkönyi pincefalut is, tájékoztatott az elnök.

A Tolna Megyei Önkormányzat negyedszer rendezte meg a Vár a megye programot, amelynek ezúttal Bogyiszló volt a házigazdája. A rendezvényen, amelyen ezúttal a Dél-Dunántúl értékeit is górcső alá vették, 33 település jelent meg közel ötszáz résztvevővel. A főzőversenyre 22, a megyejáró hétpróba játékra 16 csapat nevezett.

A bogyiszlói Holt-Duna parton Paks Város Önkormányzata önálló standdal jelent meg. A várost bemutató kiadványok és a Nemzeti Regattát megjárt evezős installáció várta az érdeklődőket, no meg az önkormányzat munkatársai, képviselők, városvezetők élükön Szabó Péter polgármesterrel. Paks vadpörkölttel nevezett a főzőversenyre és – mint kiderült – nyerő csapattal a hétpróbára.

A Megyejáró hétpróba feladatai között szerepelt a helyi értékek bebarangolása, címer, népviselet és fűszer felismerés. Mindezekben legjobban a paksiak jeleskedtek, így a Horváth Zoltán, Spiesz József, Ritterné Szabó Mónika és Takács Gyula alkotta csapat megnyerte a versenyt.

AktuálisTolna megyePaksTolna Megyei Értéktár Bizottságtolnaikumatomenergetikaszaktudás