2024.04.19, Péntek

Beruházást, munkahelyeket és fejlődést hozó megállapodást kötött Dombóvár

dombovar.hu

2018.05.30. 17:25

Százmillió forintos értékben cserél ingatlant a Viessmann Technika Dombóvár Kft. és a város önkormányzata. A világ egyik vezető kazángyártó cégének helyi leányvállalata jelentős fejlesztést hajt végre a tulajdonába kerülő területen, további 30 főnek ad munkát, a település pedig egy olyan épületegyütteshez jut, amely a tervezett tüskei ipari park központja lehet.

Hirdetés

Szabó Loránd polgármester szerint a rendszerváltás óta egy ehhez hasonló jelentőségű pozitív gazdasági döntést hozott Dombóvár vezetése.

Az ingatlancsere egyik alapja egy nagyjából focistadion méretű terület a Viessmann Technika Dombóvár Kft. központjának szomszédságában. Az ingatlant ma szántóként használják és bár forgalomképes, sem közút-csatlakozása, sem közműellátása nincs. A jelenleg 280 helyi és környékbeli embernek munkát adó, mintegy 250 beszállítóval kapcsolatban álló vállalkozás az említett önkormányzati tulajdonú területért cserébe azt a Köztársaság úti - közművesített és jó megközelíthető – ingatlan-együttesét ajánlotta fel, mely egy kiszolgáló-helyiségekkel ellátott, nagyméretű üzemcsarnokot, parkolókat és kamionfordulót foglal magába. Mindkét ingatlan becsült értéke meghaladja a 100 millió forintot. A 13 millió forintos különbözetet idén december 15-ig fizeti ki a város önkormányzata.

A képviselő-testület május 24-i ülésén döntött a cseréről. A település polgármestere a napirendi pont tárgyalásakor arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta ehhez hasonló pozitív gazdasági döntése csupán egy - a 2005-ös gunarasi részvény-értékesítés - volt a város vezetésének. Szabó Loránd szerint a lépéssel mindenki nyer, mert az jó a cégnek, az önkormányzatnak és Dombóvárnak is. A Viessmann Technika Dombóvár Kft. központja melletti terület hasznosítására tett korábbi kísérletek nem jártak sikerrel, azt egy alkalommal a korábbi képviselő-testület akadályozta meg. A polgármester az ülésen olyan gazdaságélénkítő jogi lépéseket sürgetett az önkormányzat részéről, amelyek további beruházásokat ösztönözhetnek.
- Az 1.000 négyzetméteres üzemcsarnok és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségek pontosan beleillenek a képviselő-testület fejlesztési terveibe, az ingatlanegyüttes a tervezett tüskei ipari park központja lehet, ide értve egy inkubátorházat is.
A régióban folyamatosan terjeszkedő Viessmann a megszerzett területen közel 10.000 négyzetméteres beruházást tervez minimum 30 fős létszámbővítéssel. A helyi cég vezetői olyan szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek értelmében a vállalkozás visszabérelné az önkormányzattól a Köztársaság úti ingatlanegyüttes egy részét 2018. július 1-től 2019 végéig - azaz a tervezett beruházás megvalósulásának idejére - havonta 350.000 forintért.
A két fél ingatlancseréjéről szóló döntést a szavazáskor jelenlévő önkormányzati képviselők mindegyike támogatta.

AktuálisTolna megyeDombóvárkazánViessmann Technika Dombóvár Kft.