2024.04.26, Péntek

Megkezdődött a szüret, és vele a mustgáz-veszély is

Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.09.04. 10:12

Ennek a színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáznak a veszélyeire hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a napokban.

Hirdetés

A rendezvénynek Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék elnökeként saját családi birtokán adott otthont, Szekszárd város részéről Kővári László, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának elnöke vett részt.

Heimann Zoltán egy tavalyi, nem Tolna megyében történt halálesetet idézett fel, mellyel arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a borkészítés folyamata során milyen veszélyekkel találhatjuk szembe magunkat. A nagyobb borászatoknál, pincészeteknél a technológiai folyamatokból, eljárásokból adódóan ugyan kisebb az esélye a mustgáz nagy koncentrációban történő előfordulásának, mégis évről évre beszélni kell róla, hiszen Szekszárdon több ezer tanya található, melyek nagy hányadában borkészítés is folyik.

Kővári László is fontosnak tartja az évről évre ismértlődő tájékoztatást, hiszen minden évben vannak új, fiatal, kevésbé tapasztalt borászok, és amíg akár egy haláleset is történik, addig van miről beszélni.  Kővári László a veszélyt inkább a fehérbor készítésében látja, mivel általában ezt erjesztik a pincében, míg a vörösborhoz leszüretelt szőlő többnyire a feldolgozó helyiségekben készül. A másik veszély abban rejlik, hogy a különböző fajtákból eredően sokan több lépcsőben szedik a gyümölcsöt.

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató is a megelőzés lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Az igazgató elmondta, hogy megyénkben a tavalyi év során nem történt a mustgázzal összeköthető baleset. A szén-dioxid színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, ennél a tulajdonságánál fogva a pincékben összegyűlik, a levegőt kiszorítja és ezáltal oxigén-hiányos állapotot teremt. Megfelelő szellőzés kialakításával azonban elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid, melynek jelzésére a legegyszerűbb és legrégebb óta használt módszer, ha egy meggyújtott gyertyát egy botra erősítve, azt térdmagasságban tartva megyünk le a pincébe, ahova leérve maximum térdmagasságban elhelyezzük. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget. Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy sem a gázálarc, sem a gázmaszk nem nyújt védelmet az oxigénhiányt okozó mustgáz ellen, csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan lemenni egy szén-dioxiddal telített pincébe. Ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, a legjobb, ha azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye IDE kattintva érhető el.

 

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

AktuálisTolna megyeKatasztrófavédelemszekszárdi borvidékszüret2017mustgáz-veszély