2023.09.30, Szombat
Taroltak a megye diákjai a jubileumi pályázaton
Fotó: Katasztrófavédelem Központi Múzeum

Taroltak a megye diákjai a jubileumi pályázaton

tolna.katasztrofavedelem.hu

2017.03.22. 10:23

Tízedik alkalommal hirdette meg a Ne égess! elnevezésű, rajz- és irodalmi pályázatát az általános iskolás diákok számára a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma. A pályázat lehetőséget adott arra, hogy a diákok szabadon alkothassanak a múlt, a jelen vagy akár az általuk jövőben elképzelt, tűzzel kapcsolatos tárgyakról, eseményekről.

Hirdetés

A felső tagozatos diákok esetében arra voltak kíváncsiak a pályázat kiírói, hogy a gyerekek milyennek látják, képzelik el a múlt, a jelen, vagy a jövő tűzoltását, tűzoltóját, munkájukat. Nevezhettek katasztrófákhoz kapcsolódó, vagy azok elhárításáról szóló művekkel is. Az alsó tagozatosoktól bármilyen tűzeset, katasztrófa feldolgozását várták, de ha kedvet kaptak a múltban kutakodni, vagy a jövőbe pillantani, akkor nevezhettek ők is a felsősökéhez hasonló megoldásokkal.

Az irodalmi pályázat kifejezetten felső tagozatos diákoknak szólt, melyre ezúttal „Tűzoltó történetek” címmel várták az alkotásokat, melyekben megírhatták a kissé távolabbi múlt, jelenkori, vagy a jövő tűzzel, tűzoltásával kapcsolatos, esetleg természeti katasztrófákról szóló történeteiket.

Idén új kihívást jelenthetett a gyerekek számára, hogy feladatul kapták, gondolkozzanak el a múlt és a jövő tűzoltásán, annak képi megjelenítésén, illetve írásbeli megfogalmazásán. Ez olyannyira sikeres volt, hogy a zsűrinek nem volt egyszerű dolga kiválasztani a legjobbakat, annál is inkább, mivel több mint 900 alkotás érkezett az ország minden részéből, és ezúttal is voltak határon túli jelentkezők.

Az eredményhirdetésen aztán kiderült, hogy több kategóriában is Tolna megyei pályázó vitte el a pálmát, az alsó tagozatosok közül Kőváry-Szőts Jónás, a Tamási Würtz Ádám Általános Iskola diákjának pályázat bizonyult a legjobbnak a szakmai zsűri döntése alapján. A felső tagozatosok között Gáspár Andrea, a Bonyhádi Általános Iskola tanulója lett az első, Károlyi Dávid, a Szakcsi Általános Iskolából pedig a harmadik helyet szerezte meg. A zsűri Keresztes Antónia munkáját is díjazta, aki szintén a Bonyhádi Általános Iskola tanulója. Rajz kategóriában a tűzoltók díját Sebestyén Evelin, a Bonyhádi Általános Iskola diákja nyerte el.

A legsikeresebb munkákból készült kiállítás a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának Nagytermében látható.

AktuálispályázatTolna megyeKatasztrófavédelemdiákrajzirodalomNe Égess