2024.04.20, Szombat

Több akadályt is sikeresen leküzdött az Atomerőmű Tűzoltóság

Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.01.27. 11:08

2017. január 26-án tartotta évértékelő állománygyűlését az Atomerőmű Tűzoltóság és az Atomerőmű Mentőszolgálat.

Hirdetés

Az Atomix Kft. szerteágazó feladatai között kiemelkedő szerepe van az Atomerőmű Tűzoltóságnak – mondta el köszöntőjében Szinger Csaba, a Paksi Atomerőmű gazdasági igazgatója. Bőhm Péter, az Atomerőmű Tűzoltóság parancsnoka ismertette a tűzoltóság felépítését, főbb feladatait, illetve az elmúlt évben elvégzett munkát. A tűzoltóság elsődleges feladata az atomerőmű tűzvédelmének biztosítása, ami az operatív munka mellett számos egyéb, szerződésben foglalt feladatot is magába foglal. Az erőmű tűzoltóságának vonulási adatai sok évre visszamenően stagnáló számot mutatnak, 2016-ban 199 riasztásuk volt. A parancsnok beszélt az önállóan és a hivatásosokkal közösen végrehajtott gyakorlatokról, a többek között az erőmű és a szakma népszerűsítését szolgáló bemutatókról, a tavalyi évben is jelentős óraszámban zajlott továbbképzések fontosságáról, összegzéséből pedig kiderült, hogy az ATÜ 2016-ban is megfelelt alaprendeltetésének és teljesítette a kitűzött célokat.

Az Üzemi Mentőszolgálat tevékenységéről dr. Szvitán Gábor számolt be, melyből kiderült, hogy a szervezet 2005-ben alakult, működését 2015 év eleje óta biztosítja az Atomix Kft., a mentés orvosi szakmai felügyeletét dr. Buda Péter, az OMSZ Dél-dunántúli Regionális Mentőszervezet régióigazgatója látja el, az ápolók és gépkocsivezetők a tűzoltóság állományából kerülnek ki. 2016-ban 146 alkalommal riasztották őket, többnyire munkaidőben, üzemi területről. Munkájuk fontos részét jelentik a kölcsönös, folyamatos képzések, illetve egymás gyakorlatain való részvétel.

Gergelics István, a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke az előző év értékelése alkalmából tartott állománygyűlésen elismeréseket adott át. Az Atomerőmű Tűzoltóság Emlékérmét a kollégák szavazatai alapján 2016-ban Fritz Tamás érdemelte ki.

Az atomerőmű létesítményi tűzoltósága fontos szerepet tölt be Tolna megye tűzvédelmében. A létesítményi tűzoltóság csapatai a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett szakmai versenyeken hosszú idő óta rendre kiemelkedő eredményeket érnek el, nem volt ez másképp tavaly sem. Az igazgatósággal közös és saját gyakorlataikat is kimagasló szinten hajtják végre. Ezeket az eredményeket a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság figyelemmel kíséri és elismeri a létesítményi tűzoltóság kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársait. 2016-ban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért Szabó Zoltán és Kruller Attila gépjárművezetők és Deli Sándor Zoltánné műszaki ügyintéző részére adott át dicsérő oklevelet dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, aki megköszönte a megye egyetlen főállású létesítményi tűzoltóságának előző évben nyújtott teljesítményét. Az igazgató elmondta, hogy Tolna megye biztonsága nem képzelhető el egy ilyen professzionálisan működő szervezet nélkül, mint az Atomerőmű Tűzoltóság, melynek profizmusát mi sem bizonyítja jobban, hogy vannak olyan jól bevált, évek óta működőképes gyakorlatai, melyeket már a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok is alkalmaznak. Az elmúlt évben is számos, a hivatásos egységekkel közösen végrehajtott gyakorlatot hajtottak végre, melyek mindkét fél megelégedésére és hasznára váltak.

Volent Gábor, az atomerőmű biztonsági igazgatója a vezetőség nevében mondott köszönetet a tűzoltóság és a mentőszolgálat elmúlt évi munkájáért, ami nem csak az erőmű dolgozóinak, hanem a termelés biztonságának szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír.

AktuálisTolna megyeKatasztrófavédelemállománygyűlésévértékelőAtomerőmű TűzoltóságAtomerőmű Mentőszolgálat