2024.04.26, Péntek

Új fotókiállítása nyílik a megyébe visszaköltözött fotóművésznek

MTI

2016.09.14. 10:10

Móser Zoltán augusztusban megnyílt bonyhádi galériájában havonta tervez új kiállításokat rendezni életművéből. Ezúttal a magyar keresztény művészetről nyílik fotótárlat.

Hirdetés

A most 70 éves Móser Zoltán gyermekkorát Tevelen töltötte és Bonyhádon járt középiskolába. Évtizedek óta Bicskén élt és alkotott a Balogh Rudolf díjas fotóművész, etnofotográfus és író. Utolsó könyve bemutatója után azt mondta idén júniusban: leteszi a tollat, leteszi a fényképezőt  és Bonyhádra költözik, és idejét faesztergálással és természetjárással fogja tölteni.hiszen 

 

Ez utóbbi azért nem teljesen igaz, hiszen ha a fotógépet le is tette, a fotóművészettől nem fordult el. Tervei között szerepel, hogy a bonyhádi gimnáziumban hagymányos fotóműhelyt szervez, hogy a fiatalok is megismerhessék az eredeti technikát és annak szépségeit.

Augusztusban megnyílt bonyhádi galériájában pedig havonta tervez új kiállításokat rendezni életművéből.

 

Október 8-ig tekinthető meg az Ars sacra című tárlat

A magyar keresztény művészet ezer évét mutatja be a kiállítás, amely szombaton nyílik a bonyhádi Kép-Tár-Házban, a művész magángalériájában a Rákóczi úton.

   
A kiállításon huszonöt, többségében fekete-fehér fotó lesz látható, amelyet mintegy tízezer, magyar középkori alkotásokról készült képkocka közül válogatott - mondta a művész az MTI-nek. A felvételeken a legkorábbi ábrázolás egy 4. századi Krisztus-kép, amely egy soproni régészeti feltáráson került elő. Több nagyméretű fotó mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeumban látható, 10. századi korpuszokat, illetve színesben a 13-14. századi, gótikus freskókat, oltárképeket. A felvételek másik csoportja pléhkrisztusokról készült, amelyek "időtlenek, de Picasso művészetéhez hasonlóan modernek" - mondta.
    

Megjegyezte azt is, hogy úgy érzi, a barokk óta az egyházi képzőművészet a templomépítészettel ellentétben keveset fejlődött, ezért a kiállítást gondolatébresztőnek is szánja.
    

Móser Zoltánnak eddig hetven fotóalbuma, tanulmány- és esszékötete jelent meg, 1968 óta hetvenezer fotót készített, és jelenleg is hagyományos filmnegatívra rögzíti képeit. 

KultúraBonyhádMóser Zoltán