2024.03.19, Kedd

Kétszázharmincmillió forintos beruházással új záportározó, zsiliprendszer és vízelvezető épül 2020 nyaráig Bonyhádon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával - közölte a Tolna Megyei Önkormányzat az MTI-vel.

Hirdetés

A fejlesztéssel a Tolna megyei városban javul a Völgység-patak és a meglévő vizes árkok elvezető képessége - írták.

A munkák eredményeként a település meglévő, 56 ezer köbméteres tározójának kotrásával és az új záportározó építésével 99 ezer köbméternyi csapadékvíz lesz felfogható. A meglévő, jó állapotú zsilip megmarad, de az új tározótér leürítéséhez új mederzár épül.

A tározó mellett a dr. Kolta László utcától a Völgység-patakig új, föld alatti csapadékvíz-elvezetőt építenek, amely tehermentesíti a Fáy lakótelep és Perczel-kert vízelvezető rendszereit.

A közlemény szerint a fejlesztésnek köszönhetően a jövőben nem okoznak gondot a rendkívüli áradások, felhőszakadások Bonyhádon, amelyek - egy önkormányzati felmérés alapján - 17,895 milliárd forintnyi értéket veszélyeztettek. Védve lesznek az elöntésektől a környező ipari, a mezőgazdaság területek, és a felgyülemlő víz nem kerül vissza a városi csatornahálózatba.

Az infrastrukturális beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával valósul meg.

AktuálisBonyhádzáportározózsiliprendszervízelvezetőVölgység-patakvizes árok