2024.04.26, Péntek

Foglalkoztatási konferenciát és börzét tartottak Bonyhádon

kormanyhivatal.hu

2017.12.01. 15:00

A Bonyhádi Járási Foglalkoztatási Paktum és a Széchenyi Programiroda közös szervezésében konferenciával egybekötött börzét tartottak 2017. november 29-én Bonyhádon, a Művelődési Központban. A rendezvény keretében a résztvevő vállalkozások és álláskeresők tájékozódhattak a paktum által nyújtott lehetőségekről, különféle álláslehetőségekről, valamint az elérhető pénzügyi szolgáltatásokról. A résztvevőket Amreinné dr. Gál Klaudia, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte.

Hirdetés

A főigazgató ismertette, hogy a foglalkoztatáspolitikának aktuálisan 3 fő irányvonala van: a foglalkoztatás növelése az álláskeresők és inaktív személyek minél nagyobb arányú munkába állításával; a bővülő munkaerőpiaci kereslet kielégítése megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkavállalókkal; valamint a hátrányokkal küzdő rétegek (alacsony iskolázottságúak, kistelepülésen élők, romák, stb.) számára a közfoglalkoztatás helyett az elsődleges munkaerőpiacon megteremteni a munkához jutás lehetőségét.

Amreinné dr. Gál Klaudia kiemelte, hogy a kormány foglalkoztatáspolitikájának megvalósításában a feladatok jelentős hányada a megyei kormányhivatalokra hárul, így  munkaerőpiaci szolgáltatásaikkal és támogatásaikkal tudnak a célok megvalósításáért tenni. Az anyagi hátteret részben a hazai források, részben pedig az uniós programok támogatásai teremtik meg.

2017-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal 8 uniós projekt megvalósításában vesz részt, ebből 4 a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programhoz (GINOP), 4 pedig a Terület- és Településfeljesztési Operatív Programhoz (TOP) kapcsolódik. A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban – csak Tolna megyében – így több, mint 15 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből közel 14 ezer fő részére nyújthat segítséget.

A TOP projektek fontos specialitása, hogy kiemelt szerepet kap a munkaerőpiaci szereplők (munkáltatók, munkavállalók, önkormányzatok, érdekképviseletek, képzők, civil szervezetek és a kormányhivatal) együttműködése. Egyrészt a TOP projekteket egy többszereplős konzorcium irányítja, másrészt ún. pakumszervezetek kerülnek kialakításra, amelyek az adott terület munkaerőpiaci igényeit segítik feltárni, megfogalmazni.

 

 

A főigazgató elmondta, hogy a Bonyhádon és környékén élők, illetve az itt működő cégek szerencsés helyzetben vannak abból a szempontból, hogy mind a megyei, mind a járási szinten létrejött egy paktumprojekt, így több forrásból is igényelhetnek támogatást. A TOP-5.1.2-15 Bonyhád járási foglalkoztatási paktum elnevezésű projekt keretében azok a munkáltatók támogathatók, amelyek tevékenysége kapcsolódik a TOP-1.1.1 Ipari parkok, iparterületek, vagy a TOP-1.1.3 Helyi gazdaságfejlesztés projektek támogatásaihoz. Azok, akik ezen fejlesztésekben nem érintettek a megyei paktumprojekthez fordulhatnak segítségért.

Végül kiemelte, hogy a kormányhivatal partnereivel közösen mindent megtesz azért, hogy a TOP projektek sikeresek legyenek, és elérjék a kitűzött célokat.

Aktuálisálláskeresők Bonyhádfoglalkoztatási konferenciabörzeálláslehetőségek