2023.12.09, Szombat

parlagfű

Pollenhelyzet - NNK: már tüneteket okozhat a parlagfű virágpora

2022.08.03

Országos hírek

A parlagfű pollenkoncentrációja a Dunántúl déli területein már helyenként elérheti a tüneteket okozó, közepes szintet - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel.

Nehéz hetek várnak az allergiásokra: tippek a tünetek enyhítésére

2020.09.09

Országos hírek

Magyarországon akár mintegy 2,5 millióan is szenvedhetnek parlagfűallergiában.

Megjelentek az első parlagfű pollenek

2020.08.04

Aktuális

Bár a levegőben lévő pollenek nagy hányadát változatlanul a csalánfélék virágpora teszi még ki, a következő napokban számítani kell a parlagfű pollenszámának további erőteljes növekedésére, mely október végéig folyamatosan jelen lesz a levegőben.

Tovább csökken a parlagfű pollenkoncentrációja Szekszárdon

2019.09.25

Aktuális

Szekszárdon és környékén a 38. hét második felében a parlagfű pollenkoncentrációja már egyik nap sem érte el a magas szintet.

Nagyon magas a parlagfű levegőben lévő pollenkoncentrációja

2019.08.26

Aktuális

Szekszárdon és környékén a 33. hét végén és a 34. hét elején a parlagfű pollenjének levegőben való mennyiségének mértéke minden nap meghaladta a nagyon magas értéket.

Hasznos tanácsok allergiásoknak

2019.07.17

Aktuális

A parlagfű virágzása általában július végén, augusztus elején kezdődik, és október elejéig tart. A növény pollenjére allergiás emberek ebben az időszakban tapasztalják a legerősebb tüneteket: szénanátha, különböző súlyosságú légúti problémák, esetenként fejfájás, alvászavarok. Fontos, hogy a pollenallergiás betegek forduljanak orvoshoz, lehetőség szerint már a szezon kezdete előtt.

NAIK: idén 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki parlagfű miatt

2018.11.05

Idén 3884 parlagfűfoltot derítettek fel, amelynek a nagysága 6548 hektár, és 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki - összegezte az idei parlagfűszezont a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója hétfőn Budapesten.

Pollenhelyzet - Tolnában eddig 35 ezer hektárt ellenőriztek

2018.08.17

A termőterület 14,5 százalékának parlagfű-borítottságát ellenőrizték a járási hivatalok mezőgazdászai.

Emelkedőben a parlagfű pollenkoncentrációja

2017.08.16

Hétfőn még csak a Dunántúl déli részén, keddtől már az Alföldön is, illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen lehet jelen nagyon magas koncentrációban a parlagfű pollenje.

Védekezzünk a parlagfű ellen!

2016.05.13

A parlagfű hazánkban a legjelentősebb gyomnövények közé tarozik mind humán egészségügyi, mind gazdasági hatásainak köszönhetően.

Felhívás parlagfű elleni védekezésre

2022.07.23

Helyi hírek

A nyári pollenszezon a következő hetekben a füvek virágzásával folytatódik, az allergiás reakciók csökkentése érdekében az egyéni védekezésre idejében fel kell készülni. Jelentős allergén a parlagfű pollenje, ahol az egyéni védekezésen túl, jogszabályi előírás szerint a földhasználó köteles megakadályozni a növény virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenn is kell tartania.

Már komoly tüneteket okozhat a parlagfű pollenje

2020.08.29

Aktuális

Az elmúlt időszakban Szekszárdon és környékén a parlagfű pollenkoncentrációja meghaladta a nagyon magas értéket, és várhatóan országszerte emelkedni fog.

Jelentősen csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja

2019.10.11

Aktuális

Szekszárdon és környékén alacsony–közepes szint közé esett a parlagfű pollenkoncentrációja a 40. héten.

Tovább csökken a parlagfű pollenkoncentrációja a megyében

2019.09.17

Helyi hírek

Javul Szekszárdon az allergiás emberek helyzete.

Indul a parlagfűszezon

2019.07.22

Aktuális

A szekszárdi csapdában megjelentek a parlagfű első pollenszemei, amelyek jelzik, hogy megkezdődött a gyom virágzása. A meleg csapadékos, változékony idő különösen kedvez a növény erősödésének, emiatt fokozottan és folyamatosan szükséges a parlagfű irtása, e nélkül augusztusra extrém magas pollenkoncentrációk alakulhatnak ki.

Véget ért a 2018. évi pollenszezon, de várható még parlagfű pollen a levegőben

2018.11.08

A 38. hét végi lehűlés során jelentősen visszaesett a parlagfű pollenszórása. Ugyanakkor az elhúzódó, tavaszias jó idő miatt, Szekszárdon és környékén a parlagfű koncentrációja még október közepén is elérte a közepes szintet, illetve november elején is alacsony koncentrációban jelen van a levegőben.

Jó hír a szekszárdiaknak, csökken a parlagfű pollenkoncentrációja

2018.09.20

Szekszárdon a 37 hét első felében még nagyon magas, majd a hét végén magas koncentrációban volt a parlagfű (Ambrosia****) a levegőben. Pollenszámának fokozatos csökkenése figyelhető meg.

Megjelent a levegőben a parlagfű virágpora Szekszárdon

2018.07.19

Szekszárdon a csalánfélék (Urticaceae***) pollenkoncentrációjának magas koncentrációját regisztráltuk az elmúlt napokban.

Sokat tüsszenthet a napokban a Dél-Dunántúlon

2017.08.04

A következő napokban várhatóan országszerte emelkedni fog a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben.