2024.04.19, Péntek
Felhívás parlagfű elleni védekezésre
Illusztráció, unsplash.com

Felhívás parlagfű elleni védekezésre

TMKH Agrárügy Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály

2022.07.23. 10:00

A nyári pollenszezon a következő hetekben a füvek virágzásával folytatódik, az allergiás reakciók csökkentése érdekében az egyéni védekezésre idejében fel kell készülni. Jelentős allergén a parlagfű pollenje, ahol az egyéni védekezésen túl, jogszabályi előírás szerint a földhasználó köteles megakadályozni a növény virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenn is kell tartania.

Hirdetés

A védekezések ellenőrzését, illetve a fertőzött területek felmérését külterületen a Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának mezőgazdászai végzik. A parlagfűvel fertőzött területek ismeretében a területileg illetékes Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya (belterület esetén a települési önkormányzat jegyzője) a kötelezettség elmulasztása esetén elrendeli a közérdekű védekezést - olvasható a kormanyhivatal.hu honlapján.

Ha a parlagfű elleni közérdekű védekezést a kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a parlagfű elleni közérdekű védekezést abban az esetben rendelik el, ha a parlagfűvel való felületi borítottság a 30 %-ot meghaladja. A parlagfű elleni közérdekű védekezés során az érintett kultúrában okozott károkért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt.

A közérdekű védekezések teljes költségét a földhasználó, földtulajdonos köteles megtéríteni.

A közérdekű védekezés elrendelése mellett a növényvédelmi hatóság növényvédelmi bírságot szab ki azzal szemben, aki a károsító elleni védekezési kötelezettségét elmulasztja. A bírság mértéke a károsítóval fertőzött terület méretétől függően 15.000 – 5.000.000.Ft.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is ellenőrzi légi úton a parlagfű elleni védekezés betartását a kormányhivatal. 2022. augusztus 8. és szeptember 10. között kisrepülőgépes parlagfű felderítést végeznek Tolna megye területén.

Helyi hírekparlagfűTolna Megyei Kormányhivatal