2023.04.01, Szombat

Szekszárdon ingyenes lesz az újszülöttek ultrahangos szűrése

2016.04.10. 09:50

Ingyenes lesz a szekszárdi újszülöttek részére a hathetes korban végzendő ultrahangos szűrés. A költségeket a város önkormányzata fizeti - jelentette be a polgármestere Szekszárdon.

Hirdetés

A támogatásról Ács Rezső és Németh Csaba, a Tolna Megyei Balassa János Kórház megbízott főigazgatója pénteken írt alá megállapodást. A polgármester elmondta: a szekszárdi közgyűlés március 31-i, a szociális ellátásokról szóló rendelete szerint az önkormányzat áprilistól átvállalja a szűrővizsgálat 5000 forintos költségét. A városban évente 200-300 újszülöttön végezhetnek ilyen vizsgálatot, amelyet nem támogat a társadalombiztosítás.

Az újszülöttek has-, csípő- és koponyavizsgálaton esnek át, amely a tüneteket még nem okozó fejlődési rendellenességeket szűri ki. Az eddigi vizsgálatokon leggyakrabban a vese és a koponya elváltozásait sikerült így kimutatni - mondta Gimes Tünde, a kórház radiológusa.
A Balassa János Kórházban évente mintegy 1200 gyermek születik, és eddig 800-900 csecsemőn végezték el térítés ellenében az ultrahangos szűrést.

mti

Galéria

Helyi hírekújszülöttultrahang szűréstérítésmentes