2022.07.02, Szombat

Helyi hírek

Helyi hírekSzekszárdsikkasztásagrárvállalkozó

Sikkasztásért börtönt kapott az agrárvállalkozó

2016.03.24 - Kiss Mónika

Három év börtönbüntetésre és jelentős kártérítésre ítélt a Szekszárdi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen egy agrárvállalkozót, akit több mint egymilliárd forintos sikkasztással vádoltak.

S. Ferencet, a per másodrendű vádlottját a sikkasztás mellett tartozás fedezetének elvonása és hamis magánokirat felhasználása miatt mondta ki bűnösnek a bíróság. Fiát, az elsőrendű vádlottat ugyanezen bűncselekmények miatt két év négy hónap börtönbüntetésre ítélte, további három vádlottat bűnpártolás miatt felfüggesztett börtön-, illetve pénzbüntetéssel sújtott a törvényszék.
A vád szerint az elsőrendű vádlott ügyvezetése alatt állt kft. 2007. júniusban a CIB Készletezési Kft.-vel keretszerződést kötött, amely szerint a CIB Bank egymilliárd forintot biztosít 25 ezer tonna, 2007-es termelésű árpa, búza és kukorica felvásárlására. Az összeget később kétmilliárd forintra emelték. A társaság több ezer tonna búzát és kukoricát közraktárban helyezett el, azokról a céget ténylegesen irányító S. Ferenc azt állította, hogy a kft. tulajdona. A vádhatóság szerint S. Attila a bank cégének a tulajdonában lévő termény felett a sajátjaként rendelkezett, a terményt többnyire a kft. tudta nélkül értékesítette. A vád szerint 1 milliárd 38 millió forint értékű kár érte a bank kereskedelmi kft.-jét.


A bíróság csütörtökön azt állapította meg, hogy a vádlottak cége 2008. szeptember 1-jén 16 582 tonna terménnyel nem tudott elszámolni, amelynek értéke - akkori tőzsdei áron számolva - 477 millió forint volt.  
Egy esetben például a cég hatezer tonna kukorica közraktárjegyét a Hungária Hitel és Faktorház Zrt.-nél hitel biztosítékaként használta fel, majd a terményt a kölcsön kiegyenlítése végett értékesítette. Később ugyanezt hétezer tonna terménnyel egy másik pénzintézet esetében is megtette - ismertette Sárecz Róbert bíró.
S. Ferencet és fiát azért is elmarasztalták, mert cégük elvonta a fedezetet a KITE Zrt. által nyújtott forgóeszközhitel mögül. A bíróság a KITE részére 136 millió forint, a CIB Bank számára 477 millió forint kártérítés kamatos megfizetésére kötelezte őket, a polgárjogi igény kielégítésére pedig több ingatlanjuk zárolását fenntartotta.
Bűnpártolásért 450 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie annak a férfinak, aki készfizető kezességet vállalt az el nem számolt terményre, amelyről azt állították, hogy eltűnt. A harmadrendű vádlott, S. Gergely ezt 50 millió forint ellenében tette meg. A férfi a bűncselekmény után Thaiföldre szökött, 2009-ben nemzetközi elfogatóparancs alapján a schwechati repülőtéren tartóztatták le. A negyed- és az ötödrendű vádlott - aki a pénz eljuttatásában működött közre - 10 hónap, két évre felfüggesztett börtön-, illetve 150 ezer forint pénzbüntetést kapott.
Az ügyész, az első- és a harmadrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, a másod- és a negyedrendű vádlott fellebbezett az ítélet ellen.

mti

Galéria

Helyi hírekSzekszárdsikkasztásagrárvállalkozó