2024.02.21, Szerda

Régiós gyakorlat az alparancsnoki képzés keretén belül

2016.06.10. 10:31

Hirdetés

Az alparancsnokok  meghatározó szerepet töltenek be a katasztrófavédelem szervezetrendszerében. Feladatuk az emberi élet és az anyagi javak mentésének irányítása.

 

Vezetői rátermettségük, alkalmasságuk és felkészültségük az igazgatóság életében a siker záloga. Az általuk jól felépített és irányított tűzoltó közösségnek (szolgálati csoportnak), szükség esetén azonnal indulnia kell és a legkülönbözőbb helyzetekben kell helytállnia teljes mentális, fizikális és szakmai képesség birtokában.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladatszabásának megfelelően  a Fejér, Tolna és Komárom-Esztergom megyei szakterületi vezetők az alparancsnoki kör számára olyan interaktív felkészítést tartottak az elmúlt hónapban, amely segíti az eddig megszerzett vezetői ismereteik rendszerezését és tudatos alkalmazását a további sikeres feladatellátás érdekében. Az alparancsnoki továbbképzés zárásaként, az elméleti képzéshez hasonlóan, a gyakorlati képzést is közösen tartotta meg a három igazgatóság június 8-án. A gyakorlat helyszínéül a Vértesszőlős melletti, régi 1-es számú főúton kialakított tanpálya szolgált, melyet a Kadét Autósiskola bocsátott a rendelkezésünkre.

A szituációs begyakorló gyakorlat feltevése szerint a garázsmenetben lévő busz balesetet szenved, az árokba borul. Az eset kapcsán a sofőrön kívül más nem sérül. A beavatkozó erőknek végre kellett hajtania a felderítést, a busz stabilizálását, az áramtalanítást, a sérült mentését, majd pedig páros daruemelés keretében a sérült busz talpra állítását. A buszt a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ bocsátotta rendelkezésünkre, akik szakemberrel is segítették a beavatkozók munkáját a kötési pontok meghatározásánál.

Az alparancsnoki képzés résztvevői tájékoztatást kaptak az előkészületekről, a helyszínválasztásról, a gyakorlattervek készítésének menetéről, majd a gyakorlat megtekintése után közös értékelésre került sor, amelynek keretében a képzésen résztvevők is kifejtették álláspontjukat, véleményüket, észrevételeiket.

A gyakorlatot megtekintette mindhárom megye igazgatója, ellenőrzési szolgálatvezetője és tűzoltósági főfelügyelője is. A gyakorlati képzés megtartását a BM Országos Katasztrófavédelmi Főgazgatóság Tűzoltósági Főfelügyelőségéről delegált Révay László tű. őrnagy ellenőrizte.

A végső értékelés során az igazgatók ismét kihangsúlyozták az alparancsnoki beosztás fontosságát a rendszerben, emellett a képzésben résztvevők is hasznosnak ítélték a gyakorlati képzést. Az alparancsnokok most „kívülről” látták, értékelhették mások feladat végrehajtását és nem utolsó sorban a közös feladat végrehajtása során a három megye képviselői megoszthatták egymással tapasztalataikat. 

forrás: tolna.katasztrofavedelem.hu

Galéria

Helyi hírekKatasztrófavédelem