2024.02.24, Szombat

Pakson született az Örökségünk mozgalom dala

2016.01.26. 09:20

Hirdetés

Örökségünk mottóval mozgalom indítását jelentette be a nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Budapesten. A kezdeményezés célja, hogy egy dal segítségével megszólítsák a világ különböző pontjain élő magyarokat, és bevonják őket egy, a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó mozgalomba.

 Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a kezdeményezést beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: az Örökségünk című dal a magyar nyelv megőrzésére, a magyarság megtartására ösztönöz, miközben közösséget kovácsol, kiváló lehetőséget teremt arra, hogy erősítse a világ különböző pontjain élő magyarok kapcsolatát az anyaországgal és egymással. Az államtitkár felajánlotta, hogy a Kőrösi Csoma Sándor program és a Petőfi Sándor program összesen 150 ösztöndíjasa is segít a dal népszerűsítésében. 
A kampány során arra ösztönzik a magyarokat határon innen és túl, hogy énekeljék el a dalt, készítsenek erről videofelvételt - lehetőleg otthonuk emblematikus helyein - és töltsék fel a produkció honlapjára. A felvételeket a weboldalon és a közösségi médiában folyamatosan közlik. Párhuzamosan felvételeket készítettek, illetve készítenek Csíksomlyón, Huszton és Londonban, és a felvételek felhasználásával egy újabb klipet állítanak össze a világ különböző pontjairól érkező anyagok, valamint a saját felvételek felhasználásával. Ezt a klipet várhatóan Pakson mutatják be szeptemberben - olvasható a kezdeményezésről szóló háttéranyagban. 
Az Örökség című dal szerződje Gyulai István, paksi zenész, dalszerző, a városi Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársa.
Vida Tünde, a mozgalom ötletgazdája arról beszélt, hogy szeretnék, ha minél több magyar emberhez el tudnának jutni a dallal az anyaországon belül és a határon túl. Eddig 22 ezren tekintették meg a dalt a youtube.com oldalon - jegyezte meg. 
Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója nyitottságukat hangsúlyozta. Minél több embernek szeretnék azt is bemutatni, hogy a paksi erőmű biztonságos - jelezte. Szerinte ezt a mozgalmat támogatva ezt is könnyebben megtehetik. 
Süli János, Paks polgármestere rámutatott: a városnak mindig is fontos volt, hogy támogassák a határon túli magyarságot, ezért próbálnak minél többet tenni. Ez a dal is ennek jegyében született - közölte. Az Örökségünk mozgalom fővédnöke Potápi Árpád János.

mti

Galéria

AktuálispotápiPaksörökségünkmagyarok