2024.03.28, Csütörtök

Decembertől igényelhető az energetikai felújításokra szánt támogatás

magyarepitok.hu

2016.11.17. 17:44

A mostani 120 milliárdos keret bővíthető, és csak az első lépés a későbbi programok sorában, melyek a mostanihoz hasonlóan visszatérítendő hitelt nyújtanak a lakóingatlanok felújításához.

Hirdetés

A szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János bejelentette a kormány energetikai felújításra szánt támogatásának elindítását. A már korábban ismertetett támogatást decembertől lehet igényelni, a program összesen 120 milliárd forintos keretből gazdálkodhat.


Hosszabb távon kétmilliós állomány van célkeresztben

A miniszter elmondta, a felmérések szerint összesen 1 millió 200 ezer ipari technológiával épült ház szorul felújításra, valamint 800 ezer úgynevezett Kádár-kocka, vagyis a Kádár korszakban épült családi ház. A politikus úgy fogalmazott, ez csak az első lépés ezen ingatlanok felújítására, nyilvánvalóan nem lesz elegendő a teljes állomány rendbe hozatalára, ezért a jövőben újabbak követik majd. Ezeket a mostaniból leszűrt tapasztalatok alapján állítják majd össze.

A magyarepitok.hu kérdésére válaszolva Lázár János úgy fogalmazott, a további programoknál sem lesznek vissza nem térítendő elemek, a támogatás rendre visszatérítendő lesz a kormány szándékai szerint. Hangsúlyozta, az igénylők körében a természetes személyek is ott lehetnek a lakóközösségek mellett. „Reményeim szerint több tízezres nagyságrendje lesz az első programban az igénylők számának, és ha erre igény mutatkozik, a kormány ezt a keretet tudja emelni is” – fogalmazott Lázár János.


Húszéves futamidőre is kérhető

A programot lebonyolító Magyar Fejlesztési Bank korábbi tájékoztatása szerint a pályázók legfeljebb 10 millió forintos összeget kérhetnek 10 százalékos önrész mellett az ingatlan energetikai felújítására, ami egyebek mellett a következő célokra irányulhat:

  • lakóingatlanok hőszigetelése,
  • fűtési vagy melegvízrendszerek korszerűsítése,
  • napkollektor üzembe helyezése.

A kölcsön legfeljebb 20 éves futamidőre, nulla százalékos ügyleti kamattal lesz elérhető az MFB Pontok hálózatán keresztül, országszerte több száz pénzintézeti fiókban.

energetikai beruházásOrszágos hírekkormányinfó