2024.07.14, Vasárnap

Melegszik a Duna-holtág és a szálkai tó vize

2016.06.03. 11:38

Csakúgy mint tavaly, idén is kiváló minőségű víz várja a strandolni vágyókat a tolnai Duna-holtágnál. A bányatavakban és halastavakban való fürdéstől mindenkit óva intünk, ne tegyék.

Amint beköszönt a meleg, a legtöbben, ha lehet, vízközelbe menekülnek. A strand is jó megoldás, a természetes vizeknek azonban mégis más a hangulata. Két kijelölt természetes fürdőhely van Tolna megyében: a faddi Holt-Dunánál három strand - az ifjúsági táborhoz tartozó partszakasszal együtt -, valamint a szálkai is várja a fürdőzőket.

- Kedden vettek mintát az ÁNTSZ szakemberei. Törvényi kötelezettség, hogy a hivatalos szezonkezdet - június 15. - előtt két héttel ellenőrizni kell a vízminőséget. Tiszta és megfelelő minőségű a holtág vize - mondta Wusching Gábor, a Fatodi Kft. ügyvezetője a teol.hu-nak. - Már eddig is folyamatosan zajlottak sportesemények, és a következő hetekben is sárkányhajóversenyek helyszíne lesz Dombori. Tavaly jó minősítést kaptunk, azóta biztosan nem romlott a nívó.

A vízminőséget az ronthatja, hogy a holtág mezőgazdasági területekkel van körbevéve, ahonnan nitrogén és egyéb műtrágya jut be a vízbe, ami táplálja az algákat és a vízi növényeket. 

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) összesítése alapján az országos helyzetkép is alapvetően pozitív. A 241 kijelölt természetes fürdőhely közül mindössze négy fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába.

A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken (bányatavak, halastavak) való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg, ráadásul ezek a tavak gyakran hirtelen mélyülnek, ami számos tragédiát okozott már.

Egy strandot általában - az Európai Unió értékelési rendszere szerint - egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak: nyitás előtt és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabad vízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti.

Szálkán a megszokottaknak megfelelően június 15-től várják majd a vendégeket az önkormányzat tulajdonában lévő természetes fürdőhelyen. - Nálunk is megtörtént a vízvizsgálat - nyilatkozta Pálfi János, Szálka polgármestere. - Tekintve, hogy tavaly egész évben kiváló volt, feltehetően idén sem lesz ez másként.

forrás: tolna.hu, teol.hu

Galéria

Helyi hírekszálkaStrandfadddomboriduna-holtágfürdőzés