2024.05.26, Vasárnap

Magyar hősök emlékünnepe Bátonyterenyén

2016.06.01. 12:03

Május utolsó vasárnapja a magyar hősök emléknapja.

Május utolsó vasárnapja a magyar hősök emléknapja. Ekkor tisztelgünk azok előtt a magyar katonák előtt, akik az Árpád-kortól kezdve az 1848-49-es szabadságharc, az első és a második világháború, valamint az 1956-os forradalom idején egészen napjainkig szembeszálltak az országot fenyegető ellenséggel. Számos bátonyterenyei magyar családnak voltak háborúban elesett vagy fogságban elhunyt hozzátartozói. Tőkéczki László történész mondott ünnepi beszédet.

Május 29-én országszerte megemlékeztek a magyar hősökről. Bátonyterenyén a Nemzeti Összetartozás Emlékparkjában tartottak rendezvényt ez alkalomból. Az eseményen beszédet mondott Rákos Szabolcs, a város alpolgármestere, a hősökre –többek között azokra a bátonyterenyei emberekre, akik életüket vesztették a világháborúk, a szabadságharcok és a forradalmak során- emlékezett: Dr. Tőkéczki László, történész, sőt a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai is közreműködtek a rendezvényen, melyet koszorúzással zártak.

A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. A jogszabály kimondta, hogy megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni a nemzet hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét. 1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter hősök emlékünnepe elnevezéssel nemzeti ünneppé nyilvánította május utolsó vasárnapját, 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések.

Az első és a második világháború hőseiről Magyarországon 1989. május 29-én, Szekszárdon emlékeztek meg ismét nyilvánosan. Az első állami rendezvényt 1990-ben tartották meg. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény pedig ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.

forrás: Bátonyterenye TV facebook oldal

Galéria

Helyi hírekBátonyterenyeMagyar Hősök Emléknapja