2024.04.18, Csütörtök
Múzeumok Éjszakája – Paks
Paksi Városi Múzeum‎ - Facebook

Múzeumok Éjszakája – Paks

MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Facebook

2019.06.18. 14:32

A Paksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum idén ismét közös programmal várja látogatóit június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján!

Hirdetés

Programok és időpontok:

15:00-20:00 Egyedülálló panorámabuszos városnézés
Felejthetetlen városnéző utazásban lehet része a Múzeumok Éjszakájára látogató vendégeknek. A Paksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum közötti utazás kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas élményt kínál.
Az első járat 15 órakor indul a Paksi Városi Múzeumtól az Atomenergetikai Múzeumig, egyéb megállók nélkül. Ezt követően folyamatosan közlekedik a két intézmény között, s az utolsó járat 20 órakor indul az Atomenergetikai Múzeumtól vissza a Paksi Városi Múzeumhoz.
Az ingyenes utazás előzetes regisztráció és jegy nélkül vehető igénybe.

15:00-21:00 Múzeum körút játék
Gyűjtsd össze a két múzeumban található helyszíneken a 6 pecsétet, és add le a lapot valamelyik gyűjtőponton! A résztvevők közül kisorsolunk 5 szerencsés nyertest, akik a két múzeum közös ajándékcsomagját vehetik át.

Az Atomenergetikai Múzeum 15 órától 20 óráig várja Önöket!
Kalandtér, játékok a tudomány világából, látványos fizika kísérletek, planetáriumi előadások, koncert gondoskodik a szórakozásról.

15:50-19:30 Planetárium
Az utazó planetárium előadásán megismerkedhetsz a titokzatos univerzum rejtelmeivel. Látványos és szórakoztató formában fedezheted fel a galaxis olyan csodáit, mint a Hold, amelynek felszínére 50 évvel ezelőtt lépett először ember.

15:00-20:00 Tudományos játszótér
Megnézheted hogyan és mikből épül fel a Nemzetközi Űrállomás, részt vehetsz a holdkompmozaik kirakásában, robotokkal focizhatsz, virtuális látogatást tehetsz az erőműben.

16:30 Látványos fizikakísérletek
Látványos fizikakísérletek részese lehetsz az Atomenergetikai Múzeumban az est során, ahol akár Newton almája is az öledbe pottyanhat, miközben a gravitáció elméletével foglalkozunk.

17:00 Pintér Petra és Szász Feri duó
A paksi származású énekesnő, Pintér Petra a hazai rock`n`roll élet fiatal szereplője, aki az akusztikus élőzenét is legalább annyira szívén viseli, mint a nagyzenekaros fellépéseket. Szász Ferivel, akit a hazai színtéren az egyik legelismertebb bluesgitárosként tartanak számon, egy éve alkot duót Petra. A nehezen behatárolható blues-pop stílus felé húznak, nem felejtve az évfordulós Woodstock-vonalat sem.

18:30 Látványos fizikakísérletek.

19:00 Pintér Petra és Szász Feri duó

A Paksi Városi Múzeum 18 órától 23 óráig várja Önöket!
Gladiátorjátékok, viselettörténeti bemutató, tűzzsonglőrök előadása, fúvós kamarakoncert, bor- és süteménykostolóval összekötött kosztümös tárlatvezetések, kézműves foglalkozások, fotózás korhű ruhában, játékok és vásár szerepel programunkban!

18:00-23:00 Fényképezkedés
Egy fotózás erejéig különböző történelmi korok öltözetébe bújva, római vagy 19. századi nemes hölggyé, úrrá válhatnak, kedves emlékként őrizhetik az így készült képeket. A fotózáshoz előzetes regisztráció szükséges, a 06-75/830-378-as telefonszámon, vagy a helyszínen. A fotójegy 250 Ft/fő a családi fotójegy (3-5 fős család) 550 Ft.

18:00-23:00 Kézműveskedés
Római kardot, szentjánosbogarat, ágyút, ékszert, legyezőt készíthetnek ügyes kezű látogatóink. Kézműves jegyet a kard készítéséhez 550 Ft-ért, a többi foglalkozáshoz 500 vagy 300 Ft-ért vehetnek, ami 5 ill. 3 tárgy elkészítésére jogosít.

18:00 -23:00 Szabadtéri játékok
Fénylabirintus, pajzshorgászat, római kori játékok, freskófestés, régészkedés várja a játékos kedvűeket. A Múzeum körút játék feladatait is itt teljesíthetik.

18:00-23:00 Kézműves vásár
A múzeum udvarán helyi termelők és kézművesek portékáiból válogathatnak és megkóstolhatják a Club Coffee - koktélozó kürtős fagyiját és rétesét.

18:00 Köszöntő, az „50, 25, 10” című kamarakiállítás megnyitása

18:30 Hogyan harcoltak a gladiátorok?
A Paksi Városi Múzeumban 18 30 -kor gladiátorjátékokat láthatnak a Familia Gladiatoria előadásában. Történeti és régészeti kutatások eredményeire támaszkodva mutatják be az egyes fegyvernemek egymás elleni küzdelmi lehetőségeit.

19:30 A történelem szövete – avagy tényleg nem a ruha teszi az embert?
A Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány előadásában viselettörténeti bemutatót láthatnak, melyben nem csak az arisztokrácia és a polgárság öltözékét, de a ruhák készítési módját, az öltözködés során használt praktikákat is megismerhetik.

19:30 Kosztümös tárlatvezetés bor- vagy süteménykóstolóval
Különleges kosztümös tárlatvezetésen vehetnek részt, mely a Régiségtárban borkóstolóval, az Emléktérben süteménykóstolóval zárul. A borkóstoláshoz a borokat a villányi borvidékhez tartozó máriagyüdi Gergen Birtok biztosítja, a süteménykóstoláshoz a Stella cukrászda készíti el a 19. század egy jellegzetes édességét. A tárlatvezetéseken korlátozott a résztvevők száma. A tárlatvezetés és kóstólójegy ára 350 Ft.

20:30 Rézváros legendája
A Rézváros legendája című tűzzsonglőr bemutató egy újraértelmezett viktoriánus korba, a steampunk fantáziavilágába, kalandorok, szirének, boszorkányok és dzsinnek közé repíti a nézőket. A Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány zsonglőrjei az akrobatikus elemekkel tarkított bemutatóban a legjobb tudásuk szerint szolgálják és uralják az emberiség történetének legtitokzatosabb és legfélelmetesebb elemét.

21:00 A Múzeum körút nyereményének sorsolása

21:15 A történelem szövete – avagy tényleg nem a ruha teszi az embert?

22:00 Aeris Brass Kvintett koncert
A szélesebb körben a Kamara virtuózok című tévéműsorból megismert zenekar tagjai a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium tanulói. 2017 óta játszanak együtt, 2019-ben megnyerték az In Medias Brass Nemzetközi Rézfúvós Kamarazenei Verseny I. díját.

22:00 Kosztümös tárlatvezetés bor- vagy süteménykóstolóval

22:30 Rézváros legendája

23:00 Kosztümös tárlatvezetés bor- vagy süteménykóstolóval

KultúraMúzeumok ÉjszakájaPaksTolna megyePaksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum