2024.03.29, Péntek
Ismét megrendezik a Sokszínű, élő népművészet találkozót Mözsön
YouTube - Rimóci vigadalom ( 2017 )

Ismét megrendezik a Sokszínű, élő népművészet találkozót Mözsön

MTI

2019.04.29. 15:00

Ismét megrendezik májusban a Sokszínű, élő népművészet elnevezésű, népművészeknek és hagyományőrzőknek szóló találkozót a Tolna megyei Mözsön, az eseményen a település egykori és mai nemzetiségeinek kultúráját mutatják be.

Hirdetés

Az idén negyedik alkalommal megrendezendő találkozón, május 24-én és 25-én a mözsi művelődési házban népművészeti kiállítás, Tolna város főterén folklórprogramok várják majd a közönséget.

A ma már Tolna városhoz tartozó Mözst a hódoltság után, az 1700-as évek elején elsőként szlovák telepesek népesítették be, őket követték a sváb betelepülők, de Bihar megyéből is érkeztek lakosok, 1945 után pedig bukovinai székelyek találtak otthonra a faluban; ezekből a nemzetiségi kultúrákból ma már csak a német folklór és kisebb részben a bukovinai székelység mutatja meg magát - mondta Tusa Zsuzsanna, a program szervezője az MTI-nek.

Érdekesség, hogy a később a németségbe beolvadt szlovák lakosság kultúrája a mözsi német viseletben hagyott nyomot. A szlovák és a német leányviseletben a szoknyák, felső részek megegyeznek, a kontyolás, hajviselet azonban különbözik - jegyezte meg.

Hozzátette: egy-egy népművészeti elemmel, tánccal, kiállítással szemléltetik az egyes nemzetiségek folklórját. A német és székely népművészet mellett megmutatják a sárközi, a szlovák, a medinai szerb, a bunyevác, sokac, horvát kultúrát is. A kétnapos rendezvény kevésbé ismert népművészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget, az esemény sok nem hivatásos népművész találkozója is egyben.

Az idei programban Rühl Gyuláné német nemzetiségű, mözsi babakészítő és Székely Lázár bátaszéki fafaragó mutatkozik be. A Tolna város napján, a város főterén rendezendő folklórműsorban mözsi német táncokat, sokac pünkösdölőt, székely keresztelőt adnak elő. A Kraljicét a hercegszántói horvát iskola tanulói, a bukovinai keresztelőt a bonyhádi Völgység Táncegyesület népdalcsoportja állítja színpadra, a bajai Danubia művészeti iskola diákjai pedig györgyfalvai táncokat mutatnak be.

KultúraSokszínű, élő népművészet találkozóMözsTolna megye