2024.05.29, Szerda

Ünnepel Bátaszék

bataszek.hu

2018.06.30. 14:18

Megkezdődött a Város Napja ünnepségsorozat Bátaszéken, ahol az első napon a kultúráé volt a főszerep.

A rendezvényfolyam pénteken a Városháza, Házasságkötő termében ünnepi testületi üléssel kezdődött, melyen múltat idéző és a sikeres jövőben bízó beszédeket hallhattak először dr. Bozsolik Róbert polgármestertől, majd Horváth István országgyűlési képviselőtől. A város polgármestere a találkozás örömét hangsúlyozta. „Az eltelt egy év alatt - Bátaszék 875 éves évfordulója óta - számos programot kínált a városa helyieknek és az idelátogatóknak, de emellett nem csak szórakozással telt az idő, hanem a közel másfél milliárd forintos elnyert támogatásokat jól költötte, és költi el a jövőben is a település. Ezt a fejlődést együtt, a bátaszékiek valósították meg, vallástól, politikától, nemzeti hovatartozástól függetlenül. A fejlődés és a munka soha véget nem érő folyamat, azonban vannak szakaszok, aminek hamarosan vége lesz. Amit vállalt a négy évvel ezelőtt megszavazott városvezetés, azt betartotta, gyakran erőn felül teljesített.” Horváth István beszédében arra utalt, hogy az országgyűlési képviselőség komoly felelősség és bizalom vele szemben, de lehetőségeihez képest mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Bátaszék az eddigi folyamatos növekedését segítse - és ahogyan eddig is - elősegíti, hogy Bátaszék továbbra is egy szerethető város legyen. Schroth Kinga, Bojás Eszter Anna és Loboda Anna, három fiatal művészeti iskolás fuvola és gitárjátéka tette még ünnepélyesebbé az ülést.

Az ünnepi testületi ülés után adták át a Nagyboldogasszony Plébániatemplom előtt felállított, fából készült Bátaszék feliratot, amelynek leleplezésében Horváth István országgyűlési képviselő és dr. Bozsolik Róbert polgármester is segédkezett. A felirat remény szerint a város egyik látnivalójaként turistacsalogató lesz, és jelképévé válik majd Bátaszéknek.

Az ünnepnap folytatásaként megnyílt a Keresztély Gyula Városi Könyvtárban kiállított „Bátaszéki arcképcsarnok" kiállítás is, ahol Bátaszékhez kötődő híres embereket mutatnak be. A kiállítás július hónapban a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható.

Majd az est zárásaként a Kanizsai Dorottya Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Aulájában Pintér Gabriella dal- és áriaestjét hallhatták a zeneszeretők. A mezzoszoprán énekművész az est folyamán többek között Gabi Kósa György  Ima az egyszerűségért című dalát, egy megzenésített Radnóti-verset is elénekelt a művésznő, valamint Schumanntól két dalt, Du Ring an meinem Finger és Die Lotusblume cimmel. Zongorán Lozsányi Tamás, orgonaművész kisérte.

A Város Napja rendezvény második napján, szombaton pedig a könnyedebb stílus lesz hangsúlyban, így a nagyszínpadon fellépnek majd helyi és környékbeli hagyományőrző csoportok, a Dirty Slippers, a Jazztelen zenekar, majd az este sztárvendége a Republik zenekar ad másfél órás élő nagykoncertet. Hajnal 3-ig pedig Retro Discot tartanak a rendezvénytéren.

Galéria

KultúraTolna megyekultúraBátaszékVáros Napja