2024.02.29, Csütörtök

Neves sztárokkal erősít a jubileumi Gastroblues Fesztivál

mti

2017.06.03. 10:47

2017. július 3. és 9. között mások mellett az SBB, Cliff Moore, Julian Sas, a Texas Flood, Ana Popovic és Erja Lyytinen is fellép Pakson, a 25. Gastroblues Fesztiválon.

Hirdetés

A rendezvényt az eddigi történetet bemutató Kárpát-medencei vándorkiállítás vezeti fel.

Csibi Krisztina, a tárlatnak Budapesten otthont adó Magyarság Háza igazgatója a kiállításmegnyitóval egybekötött pénteki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az esemény része a nemzeti összetartozás napja idei programsorozatának. "Pakson nemcsak remek koncertek lesznek, hanem hagyományosan magyar ételek, italok és főzőverseny" - tette hozzá.

Süli János paksi bővítésért felelős miniszter, volt polgármester emlékeztetett arra, hogy a Gastroblues támogatásával decemberben a kárpátaljai Visken magyar nyelvű óvoda nyílt. Visk református lelkipásztora, Jenei Károly a sajtótájékoztatón köszönetet mondott, amiért több mint száz magyar gyerek járhat az új óvodába.

A fesztivál eddigi 25 évét fotókkal és adatokkal, dokumentumokkal felidéző, februárban indult Kárpát-medencei vándorkiállítás a jövő héten zárul Kézdivásárhelyen. Az erdélyi város Paks testvértelepülése, ahonnan - mint azt a város képviseletében Kelemen András elmondta - az elmúlt években a Gastroblues koncertjeit filmfelvételeken rögzítő csapat is érkezik. Szintén testvértelepülés a felvidéki Galánta és a kárpátaljai Visk, utóbbi két helyen is látható volt a tárlat az elmúlt hónapokban, akárcsak Szegeden, Hódmezővásárhelyen vagy a vajdasági Zentán.

Gárdai Ádám, a fesztivál szervezője beszámolt arról, hogy az idei rendezvényen öt színpadon ötven koncertet rendeznek egy hét alatt. Már megszokottá vált, hogy nemcsak hagyományos blues-, dzsessz- és rockkoncertek lesznek, hanem különleges hangulatú akusztikus műsorok is szerepelnek a programban, ezúttal a paksi evangélikus templomban.

Mint elhangzott, a Gastroblues idei fellépői között a közönség kívánságait figyelembe véve lesz öt kedvelt külföldi gitáros a fesztivál korábbi vendégei közül. Eljön a progresszív rock lengyel alapcsapata, az SBB, a néhai Gary Moore öccse, az ír Cliff Moore, aki mindkét formációjával (Cliff Moore Band, Saffron Monkey) játszani fog. Szintén koncertet ad megújult formációjával a holland Julian Sas, a gitáros Nenad Zlatanoviccsal felálló belgrádi Texas Flood, a szintén szerbiai születésű, jelenleg az Egyesült Államokban élő és dolgozó Ana Popovic, valamint a finn Erja Lyytinen.

A hazai színtérről látható és hallható lesz mások mellett az Ismerős Arcok, Szekeres Tamás és barátai, a Deák Bill Blues Band, valamint a női vonósnégyessel kiegészülő Török Ádám és Papp Gyula. A jubileum kapcsán készül egy díszkiadvány, amelyben koncert DVD-k, fotóalbum és egy különleges cuvée bor is szerepel, utóbbi elkészítésében a fesztiválhoz kötődő hét borász vett részt.

A fesztivál felvezetéseként pénteken este a budai Várban a Magyarság Házában borbarát találkozót és koncertet rendeztek, a fellépők között volt a Kormorán, Török Ádám, Szarka Tamás, Varga János, a kézdivásárhelyi Márkus Liza és Bejan Norbert, valamint az Ismerős Arcok.

 

Forrás: mti

KultúraPakszenefesztiválgasztronómiaNemzetközi Gastroblues Fesztivál