2024.05.23, Csütörtök

Tízszeresére nő a Paksi Városi Múzeum kiállítóterme

MTI

2016.09.23. 15:06

A Deák-házként emlegetett egykori Szeniczey-kúriába költözik át az intézmény Paksi metszet c. állandó kiállítása.

A szomszédos, közelmúltban felújított épületbe történő kültözéssel százról ezer négyzetméterre nő a múzeum kiállítótere, így jelentősen bővül az 1994-ben rendezett állandó kiállítás. A tárlat megnyitója szeptember 24-én, szombaton lesz.

    

Váradyné Péterfi Zsuzsanna igazgató közlése szerint a kiállítás interaktív, olykor szó szerint is kézzel fogható módon, valamint számítógépes animációk, játékok és életnagyságú grafikák segítségével hozza közelebb a múltat: Paks régészeti, helytörténeti, néprajzi és geológiai emlékeit.
   

Négy rész alkotja az egészet

A Paksi Metszet névre keresztelt kiállításnak négy egysége van. A folyó témájára épülő Dunatár a régi kúria padlásán kapott helyet és tíz kiállítási egységen keresztül mutatja be az egykori városlakók és a víz kapcsolatát. Felelevenedik a 19-20. század világa, szóba kerül a nagy vizafogás, a paksi evezős egylet, Nepomuki Szent János, a Ferenc Ferdinánd gőzös, a Dunán való mosás és az imsósi rom is.
    

Az Emléktér nevet kapta a régi kúria lakórészében kialakított több helyiséges tárlat, amely bemutatja a 19. századi Paks vallásait, a város társadalmi szerkezetét, az egykor ott működött telkes gazdaság életét, valamint enteriőrökön keresztül betekintést nyújt a középréteg mindennapi életébe.
    

Az eredeti tárgyakon kívül látható lesz egy életnagyságú, rekonstruált kályha, melynek darabjait az Erzsébet Nagyszálloda felújításakor találtak meg a régészek - tájékoztatott az igazgató. 
    

A dunakömlődi sánchegy és Paks, vagyis egy római kori erőd és egy középkori település történetét meséli el a Régiségtár, ahol a római, közép-, török- és Rákóczi-kort számos fém, agyag és csontlelet segítségével mutatják be. Váradyné Péterfi Zsuzsanna örömmel beszélt arról, hogy immár méltó elhelyezést tudnak itt biztosítani az európai hírű császárszobor-lábtöredéknek.
    

A negyedik egységet Paksi löszfal névre keresztelték. A kiállítás a paksi téglagyárban feltárt rétegsor segítségével a negyedidőszak mintegy 0,9 millió éves történetét igyekszik bemutatni. Az alsó szinten az interaktív felületek segítségével információt kaphatnak a paksi löszfal kialakulásáról, az emeleten pedig megtekinthetik a löszfalban talált ősmaradványokat az érdeklődők.
    

A megnyitó rendezvény nem korlátozódik a megújult épület helyiségeire, birtokba veszik a múzeum udvarát, további épületeit és környékét. A programot különböző történelmi korokat megidéző hagyományőrző csoportok előadásai, ételkóstoló gazdagítja, lehet korhű ruhákban fényképezkedni és rendszeresen indulnak majd tárlatvezetések.

KultúramúzeumPakskultúra