2024.03.29, Péntek

Koncertekkel zárul a Miszla Barokk Régi Zene Akadémia

mti

2016.07.06. 12:08

Három koncerttel zárja a hét végén idei kurzusát a Miszla Barokk Régi Zenei Akadémia, amelyet a napokban hatodik alkalommal rendeznek meg a Tolna megyei Miszlán működő kulturális központban.

Hirdetés

Az akadémián ezúttal harminc növendék, többségében magyar, német, olasz, szlovák zeneakadémiai hallgatók vesznek részt, de érkeztek zenészek Tajvanról is - mondta Makayné Pál Berta, a kulturális központ egyik tulajdonosa.


A növendékeket Tóth Mónika barokk hegedűművész, a kurzus szervezője, Jan Cizmár cseh lantművész, Péteri Dóra csemballóművész oktatja, a Bécsben élő Urbanecz Kristóf viola da gambát, Januj Anna, a Lipcsei Egyetem tanára barokk furulyát tanít.
A kurzuson az 1580-tól 1780-ig tartó korszak, a késő reneszánsz, a kora barokk, az érett barokk zeneirodalmából játszanak. Merítenek a francia barokk repertoárból is, amelyet Johann Sebastian Bach is felhasznált egyedi stílusának kialakításához. A hallgatók facsimile kottákból - az eredetiek másolataiból - tanulnak, amit külön el kell sajátítani, hiszen ezekben például nincsenek ütemvonalak, és a régizenei szerzők eltérően jelezték a díszítéseket. A hangszereket ráadásul nem mindig a normál zenei a-hangnak elfogadott 440 hertzes frekvenciára hangolják, a barokk hangszereket alacsonyabbra, a konzorthangszereket magasabbra. Ez azt is jelenti, hogy a növendékeknek tudniuk kell többféle alaphangról indulva tisztán intonálni.
A régi zenei akadémia hallgatói pénteken a tamási római katolikus templomban, szombaton a kalaznói istállógalériában, vasárnap pedig a gyönki evangélikus templomban adnak koncertet. A repertoárban mások mellett Rameau, Jean-Marie Leclair, Johann Sebastian Bach, Thelemann, Jenkins, a J. S. Bach előtti német barokk zene korából Johann Heinrich Schmelzer, Johann Gottfried Walther művei szerepelnek. A szombati koncert érdekessége, hogy Góbi Rita táncos improvizációkkal kíséri a zenét. A kurzus tanárai október 22-én a Pesti Vigadóban Enrico Onofri olasz barokk hegedűművésszel adnak közös koncertet.
A Miszla Art kulturális központ 2010-ben nyílt meg a felújított miszlai Nemeskéry-kastélyban, ahol a régi zenei műhely mellett képzőművészeti mesterkurzusokat, alkotótáborokat rendeznek. A barokk zenei akadémiát már negyedik éve a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatja, ennek köszönhetően a hallgatók közt 100-250 eurós tehetségdíjakat is kiosztanak.

forrás: mti / miszla-art.hu

Galéria