2024.04.27, Szombat
Új lendületet kapott Újdombóvár ezzel az infrastruktúrafejlesztéssel
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Új lendületet kapott Újdombóvár ezzel az infrastruktúrafejlesztéssel

magyarepitok.hu

2024.01.01. 08:00

A SWIETELSKY Magyarország 8 hónap helyett 4 hónap alatt készült el a feladattal.

Hirdetés

Megújult Újdombóváron a Fő utca, a városrész nevének megfelelően központi útvonala: a csapadékvíz elvezető rendszert és a járdákat is felújította a SWIETELSKY Magyarország Kft. a városi önkormányzat megbízásából. Lapunkat a Tolna megyei város déli oldalán lezajlott fejlesztésről a cég területi főmérnöke, Vajda Kálmán tájékoztatta.

 

Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A szakember elsőként időkeretbe foglalta beruházást. Elmondta, hogy a SWIETELSKY Magyarország 2023 július 27-én kezdte a munkát, a műszaki átadás-átvétel pedig 2023 november 30-án zárult le – ez annak fényében is figyelemre méltó adat, hogy a szerződéses határidő nem 4, hanem 8 hónap volt.

 

Térköves főutcát adtak át, 380 újonnan ültetett fával

 

 

A projektben mintegy 1600 méteren bontották el a régi csapadékvíz elvezető rendszert - a Fő utca jobb és baloldalán is-, majd teljesen új csatornahálózatot építettek a helyére. Ezen a szakaszon a teljes járdaburkolatot és az összes kapu behajtóját szintén eltávolították és újjáépítették.

A projektet számokban kifejezve

  • 2300 méter hosszan végeztek el árokburkolást,
  • 1100 méternyi szakaszon építettek be átereszeket,
  • közel 8000 négyzetméternyi új járdát és kapubehajtót alakítottak ki - térkőburkolattal,
  • valamint 380 fát is ültettek.

 

 

Vajda Kálmán kérdésre válaszolva elmondta: kihívást elsősorban csak a közműkiváltások jelentettek, a belvárosi környezet miatt. Ezeket a helyi közműszolgáltatókkal való jó együttműködésnek köszönhetően gyorsan el tudták végezni, így jelentős akadályt ez sem okozott.

 

Szebb lett a város

 

 

A vezető szakember láthatóan jól ismeri Dombóvár jellegzetességeit: elmondása szerint a projekt helyszíne nemcsak a nevében Fő utca, hanem egy városrész, Újdombóvár fő utcája, tengelye is.

„A település lakosságának jelentős hányada él itt, a projekt érintette a negyed központját, a Petőfi teret, ahol számos intézmény - óvoda, iskola, orvosi rendelők, posta és üzletek találhatóak.

A megújult csapadékvíz-elvezető rendszernek, az új járdáknak, az új gépkocsibejáróknak és a megújult fasoroknak köszönhetően sokkal szebbé és élhetőbbé vált Újdombóvár és így maga Dombóvár is”

– mondta el.

 

 

Még néhány év és Újdombóvár is százéves lesz

A városnegyed történelmi hátteréről is a vezető mérnök tájékoztatta lapunkat: megtudtuk, hogy vasutastelepként 1919-től kezdve épült fel, és Dombóvárral 1946-ban lezajlott egyesüléséig önálló település is volt.  Az újdombóvári telepet Saguly Károly tervezte meg, ez alapján parcellázták fel.

A Fő utca, amelyet 1944-ig Esterházy Pál utcának hívtak, a kezdetektől a településrész központi utcája volt, ebben a mivoltában az, hogy a Nagyboldogasszony templom és az iskola is itt épült fel, csak tovább erősítette.

 

Galéria

Helyi hírekútépítésDombóvárjárdafelújításfaültetésSwietelsky Magyarország Kft.csapadékelvezetés