2024.04.27, Szombat
Valóra vált egy álom a dzsúdó sportban Pakson
Fotó: Szaffenauer Ferenc / paks.hu

Valóra vált egy álom a dzsúdó sportban Pakson

paks.hu

2023.12.27. 10:00

Új létesítménnyel gazdagodott az Atomerőmű Sportegyesület, birtokba vették a kosárlabdacsarnok és a tekéző közötti területen 1,462 milliárd forint állami támogatásból megépített új dzsúdócsarnokot.

Hirdetés

Mint az a paks.hu-n olvasható: Az átadásig vezető útról, és az új csarnok adta lehetőségekről kérdezték dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok dzsúdóst, az ASE elnökét.

 Mióta tervezték, álmodtak, küzdöttek ezért a csarnokért?

– Amióta az eszemet tudom. A testvéremék 1978-1979-ben alapító tagok voltak, én 1982- ben igazoltam az egyesülethez. A Barátság úti edzőtermünket 1995-ben kaptuk meg, előtte a volt tanácsháza épületében gyakoroltunk. Most ha bemész egy edzésre az új terembe, mindenkinek fülig ér a szája az örömtől. Amikor első alkalommal kipróbáltuk, és láttam, ahogy gyakorolnak a gyerekek, elmentem haza a szerelésemért és visszajöttem. Pedig fájt mindenem, de az is elmúlt, ahogy ott dolgozhattam. Annyira szenzációs!

– Milyen forrásokból sikerült létrehozni?

– Sok-sok utánajárással, lobbizással most lett annyi állami forrás, hogy megépüljön. Az első ígéretek – miután nyertem Barcelonában az olimpián – 1992-ben születtek. Az lett végül a Barátság úti terem, ami jó volt akkor, de kicsi volt, a mai kor követelményeinek pedig már nem nagyon felel meg. Amikor Braun Ákos 2005-ben Kairóban világbajnok lett, akkor is kaptunk ígéretet, hogy fel fog épülni. A klubon belül a kajak-kenunak már van egy jó bázisa, a kosárlabdának ott van az ASE csarnok, a labdarúgóknak az ASE sporttelep a pályákkal, csak a dzsúdónak nem volt rendes helye. Aztán valahogy ez mindig csúszott, csak tervezgettünk.

– A klub igényein kívül milyen feladatokra lesz még alkalmas az új csarnok?

– Ez már egy XXI. századnak megfelelő csarnok, mellyel a regionális feladatainkat is tudjuk teljesíteni, egyszerre 150-en tudunk edzeni. A régióban nagyon sok a tehetség, és az is egy fontos szempont, hogy ne csak Budapesten legyen minőségi munka. Ne legyen ennyire központosított a dzsúdó, ami miatt fiatal korban nagyon sokan lemorzsolódnak. Szeretnénk, ha lenne egy olyan műhely, ahova tudnak járni a dzsúdósok, Hangyási Laci bácsi ezt a műhelyt nagyon összerakta.

– Az élsport mellett mire tudják még használni a csarnokot?

– Vannak olyan terveink is, hogy hogyan tudnánk a város részévé válni. Ide jó bejönni, szeretnénk egy közösségi teret, szeretnénk minél inkább hasznára lenni a paksiaknak. Megkezdjük az egyeztetést az iskolákkal, hogy hozzák el a gyerekeket, és megtanítjuk őket legalább alapfokon esni. Komoly bizonyítékok vannak arra, hogy harmadára csökken az eséses végtagsérülések száma azok körében, akik megtanulnak esni. Nemcsak a diákoknak, hanem felnőtteknek is szeretnénk esésoktatás kurzusokat tartani, mert nem mindegy hogy egy nyílt csuklótörés vagy csak egy zúzódás lesz egy elesés vége. Tehát annak révén, hogy elkészült a csarnokunk, próbálunk egy kicsit jobban belefolyni a város életébe.

A Hangyási László Regionális Judo Központ háromszintes, közel 2000 négyzetméteres épület. A földszinten található küzdőtér 556 négyzetméter, melyből 32×16 métert borít speciális rugózó felület, ami dzsúdó gyakorlószőnyeggel, tatamival van borítva. A küzdőteret két leengedhető függönnyel lehet háromfelé osztani, így egyidőben több csoport is gyakorolhat. Az épületben két, körülbelül 50 fő befogadására alkalmas, és négy kisebb, körülbelül 12-16 fős öltöző található. Az emeleten lévő hat vendégszobában 18-an pihenhetnek. A vendégek kényelmét mosó- és teakonyha, valamint tárgyalóhelyiség is szolgálja. Az alagsorban két egybenyitható, 85 négyzetméteres konditerem található, professzionális erősítőgépekkel felszerelve. Emellett egy 85 négyzetméteres dzsúdóterem is kialakításra került a tanfolyamos dzsúdósok számára. Az egész épületben speciális szellőztetőrendszer van, mely az elhasznált párás levegő helyére folyamatosan biztosítja az utánpótlást. Ezáltal garantált, hogy még 100 fő feletti edzéslétszámnál sem lesz csúszós az izzadságtól a dzsúdószőnyeg. A tetőre 50 KW-os napelemrendszert telepítettek, ami ha nem kerül helyi kihasználásra, akkor az ASE sporttelep energiaellátását szolgálja. Az épület rezsije nem magas, hiszen a nyílászáróknak, a szigetelésnek és az épület tájolásának köszönhetően a passzívház követelményeinek is megfeleltethető, tudtuk meg Salamon Gábor felelős építésztervezőtől.

A regionális judo központ ünnepélyes átadását december 19-én tartották.

Helyi hírekAtomerőmű SportegyesületPaks